Voturi

De ce să votez?insert_link

În primul rînd, votul este principalul mod în care articolele corecte și utile cîștigă vizibilitate pe site, iar articolele incorecte pierd vizibilitate. Dignitas este un site colaborativ. Înțelepciunea noastră colectivă se naște prin contribuții de la toți utilizatorii. Nu toți avem timp să preluăm afirmații și să compunem răspunsuri, dar poți contribui la acest proces și doar votînd.

În al doilea rînd, utilizatorii Dignitas care scriu în mod constant articole corecte și utile vor căpăta, prin voturi, reputație pe site, ceea ce le va conferi privilegii administrative mai mari. Astfel, utilizatorii care sînt cei mai pasionați de proiect și implicați în el ajung să guverneze site-ul.

Cine poate vota?insert_link

Oricine are reputație 15 poate vota pozitiv, iar oricine are reputație 125 poate vota negativ.

Cînd să votez pozitiv și negativ?insert_link

Pentru afirmații nu vota valoarea de adevăr, ci calitatea formulării.insert_link

Dignitas se ocupă de separarea adevărului de minciună. Dar și adevărurile și minciunile trebuie consemnate pentru posteritate. Dacă afirmația este preluată cu exactitate, cu citarea sursei și cu o formatare lizibilă, ea merită votată pozitiv indiferent dacă pare adevărată sau falsă. Dacă votezi negativ afirmațiile care par mincinoase, vei contribui la trecerea lor în uitare, ceea ce este o greșeală.

Invers, dacă afirmația este preluată inexact, fără citarea sursei sau formatată defectuos, o poți vota negativ. Dacă vrei, este mai constructiv să editezi afirmația ca să o îmbunătățești, sau cel puțin să lași un comentariu cu sugestii de îmbunătățire decît să o votezi negativ.

Pentru defecte mai grave (spam, injurii, afirmații fabricate) poți raporta afirmația.

Pentru răspunsuri votează corectitudinea și completitudinea, indiferent dacă concluzia îți convine sau nu.insert_link

Și un ceas stricat arată ora exactă de două ori pe zi. Chiar și politicienii care de regulă mint de îngheață apele pot spune ocazional adevărul. Invers, politicienii cu verticalitate pot greși ocazional. Te îndemnăm să votezi argumentul, nu concluzia lui. Dignitas nu este un site pentru războaie partizane. Este un site pentru stabilirea adevărului unor afirmații.

Cînd votezi un răspuns, întreabă-te: Este el bine construit? Își susține afirmațiile cu legături externe credibile? Este fluent? Dacă da, votează-l pozitiv. Dacă nu, votează-l negativ. În cazuri intermediare, nu-l vota. Dacă ai sugestii de îmbunătățire, lasă un comentariu sau sugerează o modificare.

Nu vota doar pentru a-i mulțumi autorului pentru timpul petrecut cu redactarea răspunsului. Un răspuns încîlcit sau de-a dreptul incorect nu merită promovat, indiferent cît a durat compunerea lui, mai ales dacă autorul nu este dispus să țină seama de sugestiile constructive din comentarii.