Despre noi

Misiunea noastră

Dignitas este o platformă colaborativă unde poți analiza valoarea de adevăr a afirmațiilor politicienilor români.

Credem că interesul oamenilor pentru treburile cetății este o manifestare esențială a libertății. Dacă percepem legile ca pe un set de reguli externe nouă, impuse de o clasă politică îndepărtată, atunci le vom considera o restricționare a libertății. Dacă însă le percepem ca fiind ale noastre, adoptate și rafinate de comun acord, atunci le vom urma fără a considera că ne este răpită libertatea.

De aceea, interesul nostru pentru conduita politicienilor este unul direct și continuu. Prin platforma Dignitas te încurajăm să urmărești politicienii (parlamentari, miniștri, aleși locali), să le analizezi afirmațiile și să-i admonestezi cînd mint. Așa procedăm cu orice persoană din viața noastră, fie ea membru al familiei, prieten, coleg sau meseriaș.

Modelul nostru

Politicienii sînt mulți. Soarta României este decisă la nivel central și local de președinte, de guvern, de parlament, de primari, de consilii județene și locale. Considerăm că misiunea Dignitas este mult prea vastă pentru o mînă de oameni. De aceea, spre deosebire de alte site-uri de fact checking, am adoptat un model colaborativ. De exemplu, cîțiva entuziaști dintr-un oraș oarecare pot monitoriza afirmațiile aleșilor locali, care au o influență considerabilă asupra vieții în acel oraș. Această muncă ar fi mult mai grea pentru cei care nu locuiesc în acel oraș, nu cunosc realitățile vieții de acolo, nu au acces facil la informații publice privind orașul etc.

Concret, am adoptat un model similar celui de la Stack Overflow (articol în limba engleză). Pe măsură ce participi la comunitatea Dignitas, votînd, comentînd și adăugînd afirmații și răspunsuri, vei căpăta reputație, pentru ca efortul tău să fie recunoscut.

Cum poți contribui

După ce îți creezi un cont, poți începe să adaugi persoane publice și afirmații ale acestora, precum și să analizezi afirmații deja existente pe site. Contribuțiile tale vor apărea imediat pe site. Ulterior un moderator le va examina și, eventual, îți va da sugestii pentru îmbunătățiri de conținut și de formatare.

Scara verdictelor

Dignitas acordă unul dintre următoarele verdicte afirmațiilor analizate. Pentru detalii, vizitează pagina de ajutor Verdicte și demonstrații.

Echipa

Site-ul Dignitas este dezvoltat de Cătălin Frâncu (programator) și Sonia Frâncu (UX, UI). Fondatorii nu sînt membri ai niciunui partid politic.

Conținutul site-ului (afirmațiile și analizele acestora) este adăugat de utilizatori ca tine.

Finanțele

Dignitas nu are nicio formă de finanțare materială. În particular, Dignitas nu este susținut și finanțat de niciun partid politic. L-am dezvoltat în timpul nostru liber și îl găzduim pe calculatorul din biroul nostru.

Numele platformei

În Roma antică, dignitas (articol în limba engleză) era o virtute greu de definit, un amestec de demnitate, prestigiu, influență și verticalitate. Ne-am ales acest nume deoarece, pe termen lung, dorim să devenim mai mult decît o colecție de afirmații cu valori de adevăr. Pe baza acestor date, care prezintă un interes efemer, putem construi o oglindă permanentă a adevăratei măsuri a fiecărui politician.