Cum adaug o afirmație?
Pentru a adăuga o afirmație, asigură-te întîi că ea corespunde criteriilor Dignitas.
Vei avea nevoie de un cont Dignitas. Autentifică-te, apoi navighează la panoul de control sau la pagina principală. Acolo vei vedea legătura spre pagina adaugă o afirmație. Ca alternativă, poți folosi extensia de browser pentru a trimite o afirmație la Dignitas direct dintr-o pagină de știri.
Pe pagina afirmației ai de completat informațiile:
- Autor: Autorul este în general o persoană, dar poate fi și:
- Un partid sau o alianță, atunci cînd afirmația este făcută de un purtător de cuvînt. Dorim ca afirmațiile să cadă în seama autorului lor moral, nu neapărat în seama persoanei care articulează propozițiile.
- Un site web, atunci cînd site-ul însuși este sursă a unor informații (știri pe surse, știri false etc.).
- Data afirmației: Pe cît posibil, introdu data cînd a fost făcută afirmația (nu data la care au preluat-o ziarele nici data cînd o adaugi tu în Dignitas).
- Tip: Tipul afirmației:
- aserțiune: o informație pe care autorul o prezintă drept corectă;
- răzgîndire: o opinie care contrazice o opinie anterioară a aceluiași autor;
- promisiune: un angajament a cărui îndeplinire poate fi verificată acum sau în viitor.
- Sumar: Afirmația reprodusă textual. Dacă afirmația este parte dintr-un context mai larg, preia aici doar esența (fără a scoate însă afirmația din context!). În cîmpul următor, Context, vei putea detalia contextul mai larg.
- Context: Date suplimentare care să pună afirmația în context. Acestea pot fi un citat mai amplu al autorului care să includă sumarul (nu uita să folosești ghilimele sau butonul de citat al editorului de text) sau date și fapte care să explice contextul în care autorul a făcut afirmația.
- Scop: Ce ne dorim de la o analiză a acestei afirmații. Acest cîmp este necesar deoarece chiar și cele mai simple afirmații pot conține elemente multiple, afirmații de importanță secundară, fraze de umplutură etc. Exemple:
- Dacă afirmația prezintă niște cifre, atunci scopul poate fi „Verificăm dacă statistica pentru X are într-adevăr valoarea Y”.
- Dacă afirmația se referă la fapte, de exemplu „X a făcut Y”, atunci scopul poate fi „Verificăm dacă X a făcut Y”.
- Surse: Unul sau mai multe URL-uri care atestă existența acestei afirmații. O afirmație nesusținută de minim o sursă va fi, cel mai probabil, raportată și închisă ca neverificabilă.
- Mențiuni: Opțional, unul sau mai mulți autori la care se referă afirmația. Nu includeți autorul afirmației aici.
- Regiune: Opțional un județ sau localitate pentru care afirmația prezintă interes.
- Etichete: Opțional, poți adăuga una sau mai multe etichete pentru a categorisi afirmația și a înlesni găsirea ei la căutare. În particular, sînt utile etichetele pentru domenii (justiție, finanțe, energie, mediu etc.).
Apoi salvează pagina. Afirmația adăugată este acum activă, iar tu și alți utilizatori ai Dignitas puteți începe să-i adăugați răspunsuri.