Cum răspund la o afirmație?

Dignitas este un site colaborativ pentru urmărirea și contabilizarea afirmațiilor făcute de politicieni. De aceea, fiecare răspuns contează și îți mulțumim pentru ajutor. Iată un ghid pentru a scrie un răspuns cît mai util.

Formularul de răspunsinsert_link

La finalul paginii afirmației vei găsi formularul pentru redactarea unui răspuns. Acesta are doar două cîmpuri:

  • Conținutul: formatul este liber, dar poți folosi butoanele alăturate pentru formatare. Dacă ai nevoie de formatări mai complexe, atunci sub cîmp vei găsi legături către documentația completă a sintaxei Markdown.
  • Verdictul: opțional, alege un verdict dacă consideri că răspunsul tău poate tranșa valoarea de adevăr a afirmației. Verdictul se aplică doar răspunsului tău, dar un moderator îl poate accepta pentru a tranșa afirmația.

După publicare, poți edita răspunsul de cîte ori dorești să-l îmbunătățești. Nu uita că și restul comunității îți poate edita răspunsul.

Construiește un argumentinsert_link

Un răspuns scurt ajută, dar o explicație mai amănunțită este mai convingătoare.

Încearcă să răspunzi la afirmație. Concentrează-te pe scopul propus, care este elementul esențial al afirmației. Dacă dorești, abordează și alte elemente ale afirmației, care pot diferenția un verdict 100% adevărat sau fals de un verdict parțial.

Oferă legături externe pentru a-ți susține analiza! După caz, acestea pot fi statistici oficiale, afirmații consemnate pe canale oficiale (de exemplu, site-uri de partid), codul de legi etc. Te încurajăm să pui legăturile în context pentru ca cititorii să înțeleagă de ce le oferi. Un răspuns constînd dintr-o singură legătură externă nu este foarte util.

Adoptă un stil îngrijitinsert_link

Nu dorim doar răspunsuri perfect formulate, iar comunitatea poate ulterior șlefui răspunsul prin editări. Totuși, te încurajăm să folosești gramatica, sintaxa și punctuația corecte. Un răspuns mai cursiv va strînge și mai multe voturi pozitive!

Răspunde cu predilecție la afirmațiile bine formulateinsert_link

Afirmațiile formulate defectuos nu necesită neapărat un răspuns, de exemplu:

  • afirmațiile neclare (fie de la sursă, fie preluate incorect pe Dignitas);
  • afirmațiile care transmit opinii, nu fapte;
  • afirmațiile care există deja pe Dignitas (afirmații duplicat);
  • afirmațiile care nu respectă criteriile Dignitas.

În aceste cazuri:

  • poți edita afirmația dacă consideri că ea merită și poate fi îmbunătățită;
  • o poți ignora ca să te concentrezi pe alta;
  • o poți raporta dacă consideri că ea are defecte grave și ar trebui închisă sau ștearsă.

Fii politicosinsert_link

Discuțiile politice sînt notorii pentru faptul că spiritele se încing ușor. Totuși, este important să-ți păstrezi calmul și politețea. Adoptă un tot neutru și folosește argumente seci, nu epitete.

Majoritatea covîrșitoare a utilizatorilor înregistrați și a cititorilor anonimi sînt oameni decenți și bine intenționați. De asemenea, articolele de pe Dignitas sînt scrise pentru posteritate, nu doar pentru acum. Cînd scrii un răspuns, gîndește-te la aceste lucruri și la scopul mai înalt al Dignitas, nu doar la minoritatea de utilizatori care încearcă să deturneze discuția spre derizoriu.