În primul rînd trebuie clarificat dacă îi putem imputa o afirmație de pe facebook (știind că în general politicienii angajează firme de PR care să le gestioneze contul). Totuși, avînd în vedere faptul că la atîtea zile de la afirmație nu a venit o dezmințire, putem considera că afirmația este cel puțin aprobată de Florin Cîțu, dacă nu ar fi o postare făcută de el în persoană!
Altfel, nu există informații anterioare acestui an cu privire la prezența sa la concertul Colectiv. În plus, dacă ar fi fost la Colectiv în seara cu pricina (chiar și ca omul curios) în mod cert ar fi fost marcat de eveniment și ar fi fost mai vocal pe această temă. Or singura postare pe această temă era una seacă, în limba engleză (între timp pare că a șters-o, că nu mai poate fi accesată pe facebook):
Vezi și știrea asta
În plus, propensiunea către falsificarea realității este dovedită și de acest articol.
Pentru a păstra aceeași măsură a verdictelor propun verdictul fals, cel puțin pînă la prezentarea unor dovezi în sprijinul afirmației făcute de Florin Cîțu pe facebook!
Notă: Pentru a clarifica măsura folosită pentru a da verdictul vezi informațiile despre verdicte:
Un caz interesant este distincția între fals și indecidabil. În principiu, cînd nu putem demonstra cu argumente că o afirmație este falsă, sîntem obligați să o clasificăm drept indecidabilă. Totuși, mulți politicieni se folosesc de acest truc pentru a spune cu seninătate minciuni, știind că povara demontării acestora este disproporționat de mare. Un exemplu bun este punerea de afirmații sau fapte pe seama altor persoane: este aproape imposibil de demonstrat că o terță persoană nu a spus sau nu a făcut ceva. Acest gen de afirmații, deși din punct de vedere logic sînt indecidabile, în practică vor fi clasificate drept false.
Nu sînt de acord cu această abordare: a. Nu sîntem instanță de judecată, deci nu oferim prezumția de corectitudine! b. La ajutor verdicte avem un paragraf despre distincția între fals și indecidabil (am adăugat tot paragraful în răspunsul meu, nu am spațiu aici). c. Preambulul și 3 nu au legătură cu contextul propus. Iar 2 este o inversare a rolurilor: îl credem pe Cîțu, dar nu pe ceilalți.
Dacă afirma „Am fost răpit de Mossad și dus pe Lună” tot indecidabil ar fi fost enunțul?