Am aprins astăzi o lumânare în memoria celor care au pierit la Colectiv, așa cum fac an de an. [...] îmi aduc aminte, inevitabil, de acea noapte în care am fost acolo.

Florin Cîțu · 30 octombrie 2021 · sources:

0
context

Pe pagina sa de facebook, Florin Cîțu afirmă:

Am aprins astăzi o lumânare în memoria celor care au pierit la Colectiv, așa cum fac an de an. Este perioada în care îmi aduc aminte, inevitabil, de acea noapte în care am fost acolo, de prietenii care au ajuns la spital.

to verify
De determinat dacă Florin Cîțu: (1) a fost la Colectiv în acea seară și, eventual, (2) dacă a aprins o lumînare în fiecare an. Probabil (2) este imposibil de verificat, așa că râmîne doar (1) de verificat.
added by person radu on 2 noiembrie 2021
2 answers
0

Oricât de controversat ar fi acest politician, un fact checker 100% imparțial îi va acorda "the benefit of the doubt" până la proba contrarie (mai ales că vorbim de un eveniment în care Cîțu nu este inculpat -ca Piedone- și care s-a petrecut în timpul lui liber, ceea ce îngreunează accesul la dovezi fizice):

  1. Au fost circa 400 de "fani rock" prezenți în clubul Colectiv în noaptea incendiului. Nu am găsit nicio listă oficială a tuturor persoanelor prezente atunci în club. (Am găsit lista celor spitalizați, 135 la număr, Cîțu nu e printre ei)

  2. Florin Cîțu nu era politician la data de 30.10.2015 (a intrat în politică abia în 2016). Nici nu ocupa vreo funcție publică la acel moment, conform CV-ului său. Prin urmare, dacă a fost prezent în club în acea noapte, sunt șanse mici ca cineva să-l fi remarcat pe moment. Sunt șanse și mai mici ca, după 6 ani de la eveniment, cineva să-și amintească exact dacă l-a văzut pe Cîțu în Colectiv pe 30.10.2015, din cauză că mărturiile oculare dau greș de multe ori și pălesc odată cu trecerea timpului. Asta apropo de internauții care îl acuză pe Cîțu pe Facebook că "nu l-au văzut acolo în noaptea incendiului". În lipsa unei mărturii oficiale verbale (nu text pe Facebook) din partea lui Cîțu, nu putem demonstra scopul (1) al acestei afirmații, ceea ce o face indecidabilă.

  3. Mesajul scurt, în engleză, postat de Florin Cîțu pe Facebook pe 31.10.2015, despre incendiul de la Colectiv, nu dovedește nici absența, nici prezența lui în Colectiv în noaptea incendiului. Poate că Cîțu a fost prezent în zona clubului Colectiv după încetarea incendiului, ca să-și caute niște prieteni care chiar au fost la concert - din nou, nu avem nicio dovadă în acest sens, dar e o ipoteză.

  4. Dacă vrem să demonstrăm scopul (2), ar trebui să căutăm poze (sau articole) care să ateste prezența lui Cîțu la comemorările anterioare ale incidentului de la Colectiv. Pe pagina lui de Facebook am găsit doar 2 imagini publice dedicate Colectiv, în perioada septembrie 2015-octombrie 2021 (cea din 2021 și una din 2020). Asta nu exclude însă posibilitatea ca Cîțu să fi mers personal la monumentul Colectiv, în perioada 2016-2019, fără să facă poze sau selfie-uri pentru a-și documenta gestul. Lipsa dovezilor pentru perioada 2016-2019 face afirmația indecidabilă.

gavel undecidable
0

Nu sînt de acord cu această abordare: a. Nu sîntem instanță de judecată, deci nu oferim prezumția de corectitudine! b. La ajutor verdicte avem un paragraf despre distincția între fals și indecidabil (am adăugat tot paragraful în răspunsul meu, nu am spațiu aici). c. Preambulul și 3 nu au legătură cu contextul propus. Iar 2 este o inversare a rolurilor: îl credem pe Cîțu, dar nu pe ceilalți.

Dacă afirma „Am fost răpit de Mossad și dus pe Lună” tot indecidabil ar fi fost enunțul?

person radu on 7 noiembrie 2021
0

În primul rînd trebuie clarificat dacă îi putem imputa o afirmație de pe facebook (știind că în general politicienii angajează firme de PR care să le gestioneze contul). Totuși, avînd în vedere faptul că la atîtea zile de la afirmație nu a venit o dezmințire, putem considera că afirmația este cel puțin aprobată de Florin Cîțu, dacă nu ar fi o postare făcută de el în persoană!

Altfel, nu există informații anterioare acestui an cu privire la prezența sa la concertul Colectiv. În plus, dacă ar fi fost la Colectiv în seara cu pricina (chiar și ca omul curios) în mod cert ar fi fost marcat de eveniment și ar fi fost mai vocal pe această temă. Or singura postare pe această temă era una seacă, în limba engleză (între timp pare că a șters-o, că nu mai poate fi accesată pe facebook):

captură facebook

Vezi și știrea asta

În plus, propensiunea către falsificarea realității este dovedită și de acest articol.

Pentru a păstra aceeași măsură a verdictelor propun verdictul fals, cel puțin pînă la prezentarea unor dovezi în sprijinul afirmației făcute de Florin Cîțu pe facebook!

Notă: Pentru a clarifica măsura folosită pentru a da verdictul vezi informațiile despre verdicte:

Un caz interesant este distincția între fals și indecidabil. În principiu, cînd nu putem demonstra cu argumente că o afirmație este falsă, sîntem obligați să o clasificăm drept indecidabilă. Totuși, mulți politicieni se folosesc de acest truc pentru a spune cu seninătate minciuni, știind că povara demontării acestora este disproporționat de mare. Un exemplu bun este punerea de afirmații sau fapte pe seama altor persoane: este aproape imposibil de demonstrat că o terță persoană nu a spus sau nu a făcut ceva. Acest gen de afirmații, deși din punct de vedere logic sînt indecidabile, în practică vor fi clasificate drept false.

gavel false
0

Cred că trebuie să ținem cont de plauzibilitate. E neplauzibil să fie răpit de Mossad. Dacă a fost la Colectiv... nu pare adevărat, dar nici complet neplauzibil. Depinde și de sensul lui „am fost” (ca să-l citez pe Bill Clinton). Poate se afla în zonă și, auzind că a fost un incendiu, „a fost” în trecere. Propun să așteptăm și să reevaluăm afirmația în 2-3 luni.

cata on 14 noiembrie 2021
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored