În urmă cu patru ani pierderile din rețeaua primară a Municipiului București erau de 800 de tone pe oră. Azi, după patru ani de mandat al fostului primar Gabriela Firea, pierderile sunt de 2.500 de tone pe oră.

Virgil Popescu · 11 decembrie 2020 · sources:

1
context

Afirmația a fost făcută de Virgil Popescu pe 11 decembrie 2020, în calitate de ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (în Guvernul Orban II).

Declarația completă, privind problemele la rețeaua de termoficare a Bucureștiului, este mai jos:

• Vreau să le transmit bucureștenilor că ELCEN a găsit noi capacități modulare pentru a produce mai multă energie termică și a face față pierderilor din rețea. Aceste capacități modulare vor fi montate în diverse zone din București. Este important de știut faptul că în urmă cu patru ani pierderile din rețeaua primară a Municipiului București erau de 800 de tone pe oră. Azi, după patru ani de mandat al fostului primar Gabriela Firea, pierderile sunt de 2.500 de tone pe oră. • Mai vreau să evidențiez un lucru: din cauza rețelelor de energie termică uzate din Capitală, centralele ELCEN au de suferit. Avaria care s-a produs la Centrala Sud a fost cauzată de rețeaua învechită: centrala a fost nevoită să pompeze mai mult agent termic pentru a face față, după cum am spus și mai sus, pierderilor masive din rețea. • Guvernul a decis să aloce fonduri pentru ca în această iarnă întreg sistemul de termoficare să poată fi ținut în stare de funcționare și în echilibru.

to verify
Verificăm (1) dacă în 2016 pierderile din rețeaua primară de termoficare a Municipiului București erau de 800 de tone pe oră și (2) dacă în 2020 aceste pierderi au ajuns la 2.500 de tone pe oră.
one answer
1

Site-ul Scientia.ro are un articol clar și detaliat despre sistemul de termoficare din București, despre interacțiunea dintre ELCEN și CMTEB (fosta RADET) și despre pierderile din sistem. În particular,

  • ELCEN încălzește apa și o furnizează către CMTEB. ELCEN ține de Guvern.
  • CMTEB distribuie apa caldă către consumatori. CMTEB ține de Primăria Municipiului București.
  • Rețeaua primară este ansamblul de conducte și instalații dintre ELCEN și CMTEB.
  • Rețeaua secundară este ansamblul de conducte și instalații dintre CMTEB și consumatori.
  • Ambele rețele aparțin CMTEB.
  • În circuitul său, apa revine de la CMTEB la ELCEN, unde este adăugată apă pentru a compensa pierderile, apoi apa este reîncălzită. Această apă adăugată se numește apă de adaos și la ea se referă afirmația.

Detaliile mecanismului sînt relevante pentru stabilirea adevărului afirmației, pentru că rezultă că ELCEN deține această informație: ELCEN știe cîtă apă trebuie să adauge în rețea pentru a menține presiunea. Iar ELCEN a susținut aceste cifre (800 de tone pe oră în 2016 și 2.500 de tone pe oră în decembrie 2020) în cel puțin două rînduri:

Din căutările mele, CMTEB și fostul primar Gabriela Firea nu au contestat aceste cifre.

Digi24 și Wall Street au susținut chiar o valoare de 2.600 de tone pe oră în octombrie 2019, fără a preciza însă sursa informației.

Site-ul Buletin de București publică date preluate de la CMTEB privind pierderile pentru decembrie 2020, respectiv 2.300-2.600 de tone pe oră. Site-ul a solicitat aceste date și pe anul 2021, dar CMTEB a răspuns că nu le mai publică, „ele nefiind date de interes public”.

Singura neclaritate este de unde știe ELCEN dacă pierderile sînt în rețeaua primară sau în cea secundară a CMTEB, dar consider că acesta este un amănunt.

gavel true
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored