Luni începe școala fizic, în sfârșit! Ce s-a gândit noul primar al Capitalei? Să “dea o mână de ajutor” familiilor din Bucuresti și Ilfov. Așa că a ordonat oprirea transportului școlar, asigurat de STB la propunerea mea ca primar, și prin votul consilierilor generali social-democrați.

Gabriela Firea · 2 februarie 2021 · sources:

0
context

Școlile din România s-au redeschis fizic începând cu 8 februarie 2021, după ce fuseseră închise în noiembrie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a acuzat pe actual primar general, Nicușor Dan, că a suspendat transportul școlar din București și Ilfov, care era asigurat de STB (Societatea de Transport București) și care fusese introdus de către Firea în anul 2020.

goal
Verificăm dacă Nicușor Dan a suspendat transportul școlar gratuit din București și Ilfov înaintea datei de 8 februarie 2021, data la care școlile din București s-au redeschis fizic.
one answer
0

Gabriela Firea a atașat următorul document la afirmația sa, care atestă suspendarea unor linii de transport speciale care deserveau 6 școli în total, din sectoarele 1, 3 și 6:

fișier încărcat

Aceste linii de transport speciale au reprezentat un program-pilot intitulat "Autobuzul școlar", înființat de Gabriela Firea în septembrie 2019.

În paralel cu acest program-pilot, elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, care frecventează cursurile unei instituții de învățământ din Municipiul București, aveau deja gratuitate la transportul public local, asigurat de STB (Societatea de Transport București), conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București din 12.12.2018 (HCGMB nr.838/12.12.2018):

fișier încărcat

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat pe 2 februarie 2021 că:

În prezent, toți elevii circulă gratuit pe toate mijloacele de transport în comun, pe toate traseele din București.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat și el pe 8 februarie 2021 că nu se elimină transportul gratuit, local și de tip navetă, pentru elevi.

Concluzia: Nicușor Dan nu a suspendat transportul gratuit al elevilor din București, a suspendat doar programul-pilot "Autobuzul școlar", care deservea numai 6 școli din cele 418 unități de învățământ preuniversitar de stat din București. Afirmația Gabrielei Firea este deci în general falsă, deoarece măsura luată de primarul general în funcție nu a afectat toate familiile din București și Ilfov, așa cum se înțelege din exprimarea folosită de Firea.

gavel mostly false
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored