Vom optimiza PNRR. Mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliție de guvernare, vom face o deplasare la Bruxelles să discutăm punctual.

Marcel Ciolacu · 16 noiembrie 2021 · sources:

1
context

În luna noiembrie 2021 în România aveau loc negocieri pentru formarea unui nou guvern după demiterea guvernului Cîțu pe 5 octombrie. În noiembrie, intrarea la guvernare a Partidului Social Democrat devenise probabilă (ulterior concretizată în guvernul Ciucă). Într-o declarație de presă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost întrebat dacă programul de guvernare al viitorului guvern includea renegocierea PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Marcel Ciolacu a răspuns:

Vom optimiza PNRR. Mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliție de guvernare, vom face o deplasare la Bruxelles să discutăm punctual. Deja europarlamentarii, atît de la PSD cît și de la PNL, discută cu reprezentanții de la Uniunea Europeană cu privire la optimizarea acestui PNRR.

Reamintim că:

  • Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României cuprinde o agendă ambițioasă de reforme și investiții menite să atenueze efectele socioeconomice ale crizei provocate de pandemia de COVID-19;
  • prima variantă aprobată a PNRR-ului României a fost aprobată de Consiliul UE pe 28 octombrie 2021;
  • termenul limită pentru realizarea PNRR-ului este 2026;
  • costul total (inițial) al PNRR se ridica la 29,2 miliarde euro, din care 14,23 miliarde de euro erau granturi (fonduri nerambursabile) iar 14,94 miliarde de euro erau împrumuturi la dobânzi avantajoase;
  • în iunie 2022, Comisia Europeană, structura care gestionează implementarea PNRR-urilor la nivel european, a transmis României că, datorită unei creșteri a PIB-ului peste estimări, suma acordată ca granturi negociată inițial (în 2021) trebuie redusă cu 2,1 miliarde de euro.
goal
Analizăm 1) dacă PSD și-a pus în practică intenția de a renegocia PNRR și 2) dacă noua versiune a PNRR este o optimizare, comparativ cu prima versiune.
one answer
1

1) Există o nouă versiune a PNRR?insert_link

Da, pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a fost publicată a doua versiune a PNRR, pe 8 septembrie 2023; ea a fost aprobată de Comisia Europeană pe 21 noiembrie 2023, iar pe 8 decembrie 2023 a primit și aprobarea Consiliului UE:

Captură de ecran de pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, pagina dedicată PNRR-ului

Această versiune nouă este o arhivă de 14 documente de tip PDF, care detaliază schimbările survenite pe componente:

Captură de ecran pentru conținutul arhivei de documente PDF, care reprezintă versiunea de PNRR publicată pe 8 septembrie 2023

De menționat că mai multe țări UE și-au renegociat PNRR-ul cu Comisia Europeană, ulterior datei inițiale de aprobare a PNRR-urilor, deoarece Comisia Europeană a introdus în luna mai 2022 planul REPowerEU, ca răspuns la dificultățile și perturbările de pe piața mondială a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia (începută în februarie 2022).

(Totuși, Marcel Ciolacu își anunțase intenția de a renegocia PNRR-ul României, cu 3 luni înainte de începerea invaziei Rusiei în Ucraina și de declanșarea crizei energetice mondiale, ceea ce demonstrează că motivele lui (inițiale) de renegociere a PNRR nu au legătură cu planul REPowerEU.)

Scopul 1) este adevărat.

2) Este noua versiune a PNRR o optimizare față de versiunea inițială?insert_link

Pe site-ul Comisiei Europene, știrea care anunță aprobarea celei de-a doua versiuni a PNRR pentru România trece în revistă și principalele modificări aduse de noua versiune:

  • un capitol privind REPowerEU, care cuprinde 2 reforme și 7 investiții;
  • 56 de măsuri modificate (față de versiunea 1), determinate de necesitatea de a lua în considerare:
    • circumstanțe obiective care au împiedicat îndeplinirea anumitor măsuri, astfel cum erau planificate inițial, inclusiv ca urmare a inflației ridicate înregistrate în 2022 și 2023 și a perturbărilor lanțului de aprovizionare cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, și
    • revizuirea în sens descendent a alocării maxime sub formă de granturi din Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) destinată țării, de la 14,2 miliarde euro la 12,1 miliarde euro. Această revizuire este rezultatul actualizării din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor din cadrul MRR și reflectă rezultatul economic al României în 2020 și 2021, comparativ mai bun decât se prevăzuse inițial.

Pe plan local însă, a doua versiune a PNRR a fost deja criticată deoarece:

  • Guvernul a tăiat 740 de milioane de euro din PNRR pentru construirea de spitale noi, conform unei analize a Radio Europa Liberă:

    Cele șase investiții scoase de pe lista PNRR fac parte dintr-o listă de 27 de proiecte de investiții de infrastructură în spitale, pentru care a fost alocată în planul inițial suma de 2,45 de miliarde de euro. Cei 2,45 miliarde de euro erau granturi, bani pe care România îi primea fără a fi necesar să îi restituie.

  • alte ministere care au pierdut granturi sunt:

    • Ministerul Energiei (460 de miliarde de euro),
    • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (269 de miliarde de euro),
    • Ministerul Transporturilor (236 de miliarde de euro),

conform aceleiași analize Radio Europa Liberă.

Vezi și Word-ul ... pagina 4 ..........

Scopul 2) este "indecidabil".

Concluzieinsert_link

Nu este clar dacă versiunea a doua a PNRR este una optimizată, deoarece nu mai avem același context economic (local și global) ca în toamna 2021: în parte datorită schimbărilor economice survenite pe piața energetică mondială (din 2022 încoace), în parte datorită inflației mari survenite în 2022 și 2023 (din cauza războiului din Ucraina).

Cu un scop adevărat și un al doilea "indecidabil", această promisiune devine "indecidabilă".

gavel undecidable
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored