Mai sunt 220 de saci de numărat, dar trendul electoral este unul foarte clar, domnul Tudorache a cîștigat alegerile.

Marcel Ciolacu · 19 aprilie 2021 · surse:

1
context

În emisiunea România9 de la TVR 1 din 19 aprilie 2021, liderul PSD Marcel Ciolacu a reluat ipoteza că Daniel Tudorache a cîștigat alegerile pentru Primăria Sectorului 1 în 2020. De asemenea, Ciolacu a afirmat că intenția de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este o încercare de a opri ancheta pe care SIIJ o desfășoară privind alegerile locale din Sectorul 1.

Au cerut desființarea SIIJ. Au ieșit magistrații și au spus că e cea mai mare prostie această desființare a SIIJ. A boicotat-o și domnul Predoiu și actualul ministru, să nu funcționeze, ca să demonstreze că nu are eficiență. [...] După ce magistrații, CSM, au dat un aviz negativ, domnul ministru a zis că va apela la Comisia de la Veneția, așteaptă răspuns de la Comisia de la Veneția. După două săptămâni domnul ministru a zis: mergem cu inițiativa în Parlament pe repede înainte, nu mai așteptăm avizul Comisiei de la Veneția. Ce aflăm în seara asta? Ancheta de la SIIJ, pentru că șeful biroului electoral de sector era un magistrat și ancheta e dusă de către SIIJ, aflăm că de fapt doamna Clotilde a pierdut alegerile. [...] Mai sunt 220 de saci de numărat, dar trendul electoral este unul foarte clar, domnul Tudorache a cîștigat alegerile și atunci, în momentul în care se desființează SIIJ, se desființează și această anchetă.

Afirmațiile pot fi urmărite în context în arhiva TVR 1, la momentul 33:56.

scop
Verificăm (1) dacă există dovezi că Daniel Tudorache a cîștigat alegerile, (2) dacă mai sînt de renumărat 220 de saci și (3) dacă desființarea SIIJ s-ar solda cu desființarea anchetelor în derulare.
un răspuns
1
Nu există dovezi că rezultatul alegerilor din Sectorul 1 ar fi incorectinsert_link

Așa cum am analizat deja, Marcel Ciolacu a declarat în repetate rînduri că USR a fraudat alegerile locale în Sectorul 1. El a adus o singură probă concretă, o filmare demontată oficial într-un comunicat de presă al Biroului Electoral al Sectorului 1. PSD nu a contestat acel comunicat și nici nu a adus alte dovezi.

Nu putem confirma stadiul renumărăriiinsert_link

Există o anchetă a SIIJ care a dispus renumărarea voturilor din Sectorul 1. Am încercat să aflăm care este stadiul renumărării. La diverse căutări pe Google ca [renumarare 220 saci sectorul 1] sau [renumarare voturi sector 1], singurele rezultate sînt pagini care citează afirmația lui Marcel Ciolacu, fără alte dovezi. Una dintre pagini, Ziua News, susține că numărătoarea s-a încheiat și citează „surse” care spun că Daniel Tudorache ar fi cîștigat alegerile, fără a își numi sursele.

Acest gen de afirmații nefondate pot fi asimilate unor minciuni pînă la probe concrete. Ele au însă scopul de a pune presiune pe ancheta în derulare a unui organism independent. Este straniu că Marcel Ciolacu pretinde să aibă informații din interiorul acestei anchete, întrucît ar fi o ilegalitate dacă chiar le-ar avea.

Desființarea SIIJ nu ar desființa anchetele în derulareinsert_link

Proiectul de Lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în forma adoptată de Camera Deputaților pe 24 martie 2021, spune clar că anchetele existente nu se desființează, ci sînt transmise parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluționarea acestora, folosindu-se de toți pașii efectuați pînă atunci:

Art. 1. (2) Cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul Secției se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluționarea acestora.

(3) Dispozițiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător și cauzelor soluționate ale căror dosare se află în arhiva Secției.

(4) Actele de procedură îndeplinite în cauzele prevăzute la alin. (2) și (3), cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare la data îndeplinirii lor, rămîn valabile.

gavel falsă
0

Pentru completitudine (și umor), DCNews afirmă că ultimii saci s-au umezit și nu mai pot fi numărați, fără a-și susține afirmația cu dovezi.

ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored