Așa cum [am analizat deja](https://dignitas.ro/afirmatie/14), Marcel Ciolacu a declarat în repetate rînduri că USR a fraudat alegerile locale în Sectorul 1. El a adus o singură probă concretă, o filmare demontată oficial într-un [comunicat de presă](https://www.g4media.ro/oficial-cine-sunt-toate-persoanele-care-apar-in-filmarile-prezentate-de-psd-ca-dovezi-ale-presupusei-fraude-un-angajat-al-primariei-lui-tudorache-presedintele-biroului-electoral-presedintele-sectie.html) al Biroului Electoral al Sectorului 1. PSD nu a contestat acel comunicat și nici nu a adus alte dovezi.
Există o anchetă a SIIJ care [a dispus renumărarea voturilor](https://www.g4media.ro/incepe-operatiunea-renumararea-voturilor-de-la-sectorul-1-detalii-despre-cum-se-va-desfasura-procedura-care-va-fi-permanent-filmata-surse.html) din Sectorul 1. Am încercat să aflăm care este stadiul renumărării. La diverse căutări pe Google ca [[renumarare 220 saci sectorul 1]](https://www.google.com/search?hl=en&q=renumarare%20220%20saci%20sectorul%201) sau [[renumarare voturi sector 1]](https://www.google.com/search?q=renumarare+voturi+sector+1), singurele rezultate sînt pagini care citează afirmația lui Marcel Ciolacu, fără alte dovezi. Una dintre pagini, [Ziua News](https://www.ziuanews.ro/politica/s-a-terminat-renumararea-voturilor-de-la-sectorul-1-al-capitalei-tudorache-ar-fi-batut-o-pe-armand-cu-peste-1-360-de-voturi-surse-1563044), susține că numărătoarea s-a încheiat și citează „surse” care spun că Daniel Tudorache ar fi cîștigat alegerile, fără a își numi sursele.
Acest gen de afirmații nefondate pot fi asimilate unor minciuni pînă la probe concrete. Ele au însă scopul de a pune presiune pe ancheta în derulare a unui organism independent. Este straniu că Marcel Ciolacu pretinde să aibă informații din interiorul acestei anchete, întrucît ar fi o ilegalitate dacă chiar le-ar avea.
[Proiectul de Lege](http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19177) privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în [forma adoptată de Camera Deputaților](http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2021/cd108_21.pdf) pe 24 martie 2021, spune clar că anchetele existente **nu** se desființează, ci sînt transmise parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluționarea acestora, folosindu-se de toți pașii efectuați pînă atunci:
> Art. 1. (2) **Cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul Secției se transmit** pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție, **parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluționarea acestora.**
>
>(3) Dispozițiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător și cauzelor soluționate ale căror dosare se află în arhiva Secției.
>
> (4) **Actele de procedură îndeplinite în cauzele** prevăzute la alin. (2) și (3), cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare la data îndeplinirii lor, **rămîn valabile.**