La începutul lui 2020, din postura de candidat la funcția de primar, Nicușor Dan susținea că bugetul de 7,2 miliarde de lei propus de Gabriela Firea este umflat cu 75%. Anul acesta, din postura de primar, a propus un buget de 6,9 miliarde de lei.

Nicușor Dan · 28 aprilie 2021 · sources:

1
context

Potrivit proiectului pus în dezbatere de Nicușor Dan, Primăria Capitalei are pentru acest an un buget estimat de 6,9 miliarde lei (pagina 1, rîndul 01), iar cu tot cu instituțiile subordonate, credite și fonduri europene ajunge la 9,5 miliarde. Veniturile bugetului general centralizat al municipiului București pe 2021 au fost prognozate la circa 9,59 de miliarde de lei, potrivit proiectului.

Pe 17 februarie 2020, Nicușor Dan, pe atunci candidat la Primărie, spunea despre bugetul de 7,2 miliarde propus de Gabriela Firea (10 miliarde în total):

Bugetul Primăriei Capitalei pe 2020 este o comedie, nu are nicio legătură cu realitatea. Veniturile estimate, 7,2 mld. lei, sunt, ca și în anii precedenți, supraevaluate cu aproximativ 75%. În aceste condiții, bugetul aprobat nu merită comentat, neavând nicio valoare practică

Pe 22 ianuarie 2021, deja învestit ca primar, Nicușor Dan declara:

4 miliarde de lei ar fi un buget realist pentru PMB, la care se mai adaugă proiectele cu finanțare europeană.

Pe 28 aprilie 2021, după ce bugetul care prognoza încasări de 6,9 miliarde de lei (9,6 în total) a fost respins de Consiliul General, Nicușor Dan a spus:

Sunt uluit, noi am avut un buget, primarul a discutat cu grupurile de consilieri din majoritate și acum venim să spunem că este alt buget. Nu se poate așa ceva.

goal
Verificăm (1) Dacă Nicușor Dan s-a răzgîndit în privința valorii bugetului și (2) care afirmație este cea corectă: cea din 2020 (susținută și la începutul acestui an) sau cea din 2021.
0

Am făcut cîteva modificări cosmetice, sper că e ok. Am distribuit cele trei linkuri pe cele trei citate, ca să fie evidentă cronologia. Am adăugat un link către un articol relevant al lui ND pe FB (ca să fie direct de la sursă). Am reformulat puțin scopul și sumarul.

2 answers
0

Adaug și Bugetul general pe 2020 și Bugetul local detaliat

Pun alături prima linie (cea relevantă - totalul) din cele două bugete pentru o comparație imediată (nu există diferențe semnificative, deci umflarea este fie prezentă în ambele, fie în nici una):

fișier încărcat

gavel flip-flop
posted by person radu on 9 octombrie 2021
0

Primul lucru care trebuie făcut este să calculăm cît ar fi bugetul din 2020 fără supraevaluarea presupusă de 75%. Un calcul simplu ne oferă valoarea de 4,11 miliarde, relativ similară cu declarația de la începutul anului (de 4 miliarde), astfel că un buget în jurul valorii de 4 îl putem considera bugetul pe care Nicușor Dan îl consideră ca fiind cea corectă.

Studiind bugetul general și bugetul local detaliat de pe site-ul primăriei rezultă că cele 6,9 miliarde de lei sînt venituri proprii, nu și fonduri europene (fondurile externe figurează separat în bugetul defalcat).

Diferența de 2,8 miliarde (creștere de 68% față de declarațiile de pînă la începutul anului acestuia) nu poate fi considerată altfel decît ca răzgîndire (în cel mai bun caz).

gavel flip-flop
posted by person radu on 5 mai 2021
0

Am cîteva sugestii înainte să accept răspunsul: (1) Legătura către Wolfram Alpha e cam pedantă. :-) Aș zice mai direct: 7,2 / 175% = 4,11. Cu cele trei cifre (4,11 -> 4 -> 6,9) răzgîndirea e demonstrată. (2) Întrebarea a doua (care cifră e realistă) nu are deocamdată un răspuns. Ai chef să confrunți bugetele pe 2020 și 2021? Poate iese la iveală vreo cifră nerealistă pe 2021, dar poate nu. Sau eliminăm partea a doua din afirmație?

Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored