context
Afirmația a fost făcută de Virgil Popescu pe 11 decembrie 2020, în calitate de ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (în Guvernul Orban II). În guvernul succesor (Guvernul Cîțu - de la 23 decembrie 2020), Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri s-a împărțit din nou în Ministerul Economiei și Ministerul Energiei.
Comisia Europeană a lansat în decembrie 2020 Pactul climatic european, o inițiativă care actualizează obiectivele propuse de Pactul verde european lansat în decembrie 2019. Obiectivele majore ale acestui pact sunt următoarele:
- până în 2030, UE să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 50-55%, față de nivelul înregistrat în 1990 (ținta inițială era o reducere de 40%);
- în 2050, UE să devină "continent neutru din punct de vedere climatic" (zero emisii de gaze cu efect de seră).
Vezi aici toate acțiunile concrete ale Pactului climatic european. Ulterior, obiectivele acestui pact au devenit Legea europeană a climei, publicată în iunie 2021.
Legătura dintre Pactul climatic european și sistemele energetice ale țărilor membre UE este explicată aici:
Producția și utilizarea energiei generează peste 75 % din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Decarbonizarea sistemului energetic al UE este, prin urmare, esențială pentru atingerea obiectivelor noastre climatice pentru 2030 și realizarea strategiei pe termen lung a Uniunii de a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.
Cred că fiecare țară își alege singură mecanismele, vezi PDF-ul The European Green New deal, pagina 6, paragraful Member States will present their revised energy and climate plans by the end of 2019. Pentru țările care propun ținte insuficiente există Carbon Border Adjustment Mechanism, în esență un mecanism de taxare pentru carbonul consumat peste obiectivele dorite de EU.