Ne propunem realizarea unei platforme online - APET - Achiziții Publice Electronice Transparente - în care toate tranzacțiile cu bunuri publice realizare de Primăria Sectorului 2 și de toate instituțiile aflate în subordinea sa să se facă într-un mod total transparent.

Radu Mihaiu · 28 august 2020 · sources:

1
context

Pe atunci candidat la Primăria Sectorului 2, actualmente primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu a promis în campania electorală din septembrie 2020 că va dezvolta 5 proiecte concrete în mandatul său din 2020-2024.

Unul din aceste proiecte este transparentizarea totală a tranzacțiilor publice din sectorul 2:

Administrația publică din sectorul 2 este în același timp și cumpărător de bunuri și servicii de pe piață, și ofertant de resurse publice. Fie că este vorba despre: alocarea locurilor de parcare către cetățeni, închirierea terenurilor de fotbal sau a amfiteatrelor, cumpărarea de mobilier stradal sau de rechizite pentru funcționari, toate aceste tranzacții trebuie să fie transparente și ușor accesibile tuturor cetățenilor. Indiferent că scopul este doar pentru informare sau că aceștia vor să participe la procedurile de achiziții inițiate de primărie.

prin realizarea unei platforme online care:

(...) se va baza pe 3 actori principali: administrația publică, sectorul privat și societatea civilă. Fiecare cu un rol clar stabilit, astfel încât tranzacțiile să fie transparente, accesibile tuturor celor interesați și la prețurile corecte.

Va fi o platformă mai intuitivă și mai ușor de folosit decât actualul sistem informatic național de achiziții publice (SICAP), completând soluția oficială de licitații publice și comunicând cu aceasta în mod automat, atunci când e cazul.

Notă #1: Website-ul radumihaiu.ro nu a afișat o dată calendaristică pentru publicarea programei sale electorale din 2020, de aceea am ales ca data acestei promisiuni să fie prima zi din campania electorală pentru alegerile locale din 2020, adică 28 august 2020 (conform calendarului oficial al alegerilor locale din 2020).

Notă #2: Întrucât a început deja următoarea campanie electorală (pentru mandatul 2024-2028), voi atașa aici PDF-urile sus-menționate:

PDF cu programul electoral al lui Radu Mihaiu pentru alegerile locale din septembrie 2020

PDF cu calendarul oficial al alegerilor locale din 2020

to verify
Verificăm dacă Radu Mihaiu a implementat platforma online APET, prin care toate tranzacțiile cu bunuri publice, efectuate de Primăria Sectorului 2 și de instituțiile subordonate acesteia, să se realizeze într-un mod transparent.
one answer
1

Am căutat pe Google termenul "APET" și nu am găsit nicio platformă online care să conțină tranzacțiile publice ale Primăriei Sectorului 2. Cel puțin nu sub această denumire.

Pe site-ul Primăriei Sectorului 2, la secțiunea "Licitații și achiziții publice", am găsit o listă de 309N1 licitații și achiziții publice:

Captură de ecran pentru pagina Licitații și achiziții publice, de pe site-ul Primăriei Sectorului 2.

Această listă:

 • pare să fie ordonată invers cronologic, primul item din listă fiind o achiziție din aprilie 2024, iar ultimul item fiind o achiziție din iunie 2018;
 • nu dispune de niciun tip de filtru de căutare sau sortareD1, are doar un filtru de paginare (pentru afișarea unui anumit număr de licitații per pagină);
 • afișează descrierea fiecărei licitații /achiziții în format text, cu diferite câmpuri specifice (de genul data adăugării, data expirării, valoarea contractului etc), iar documentația de atribuire este publicată în format Word (fișiere cu extensia .doc) și/sau format PDF (fișiere cu extensia .pdf)A1;
 • conține și licitații/achiziții publice mai vechi decât data începerii mandatului lui Radu Mihaiu;
 • nu pare să conțină și licitații sau achiziții publice realizate de instituțiile subordonate Primăriei Sectorului 2;
 • nu oferă niciun mijloc de comunicare între operatorii economici (interesați de licitațiile și achizițiile publicate de primărie) și Primăria Sectorului 2, în afară de adresele de email publicate în fiecare anunț în parte.

Această listă de "Licitații și achiziții publice" aduce un plus de transparență în activitatea Primăriei Sectorului 2, dar nu este nici pe departe un înlocuitor al platformei online de licitații publice SICAP sau al platformei online SEAP (unde găsim arhiva tuturor anunțurilor de achiziții publice, de la toate instituțiile de stat din România), așa cum și-a dorit Radu Mihaiu în septembrie 2020.

Am căutat pe site-ul Primăriei Sectorului 2 și alte informații despre "achiziții publice", dar nu am găsit niciun proiect similar platformei APET, planificată de Radu Mihaiu.

Singurul proiect de "transformare digitală" la nivelul Primăriei Sectorului 2, pe care l-am găsit pe site-ul primăriei, este un proiect din 2022 intitulat "Consultare de piaţă în vederea elaborării strategiei de transformare digitală", care face parte dintr-un proiect mai mare, finanțat din bani europeni (”Administrație publică digitalizată și eficientă pentru cetățenii sectorului 2”, cod SIPOCA 1267/MySMIS2014+ 155749). Rezultatele acestui proiect se găsesc aici și se referă la lansarea unei platforme online destinată comunicării cu asociațiile de proprietari / chiriași.

Concluzie:

Platforma APET, adică "Achiziții Publice Electronice Transparente", planificată de Radu Mihaiu în campania electorală din septembrie 2020, nu a mai fost implementată. Promisiunea este deci "încălcată".

Note:

 • N1: Pentru a număra automat toți itemii din această listă, am selectat din filtrul de paginare opțiunea "Afișare: Toate", am folosit în browser unealta "Inspect" pentru a vedea codul HTML pentru un element din listă (class="cat-list"), apoi am folosit (tot în browser) unealta "View page source" pentru a vedea tot codul HTML al paginii, apoi (tot în browser) am folosit unealta "CTRL+F" pentru a număra automat toate elementele de tipul class="cat-list" care apăreau în codul HTML al paginii;

 • D1: acesta este un dezavantaj față de platforma SEAP, unde există diferite filtre disponibile pentru achizițiile listate, cum ar fi data publicării, starea curentă a achiziției, domeniul de activitate etc:

  Captură de ecran pentru platforma online SEAP (www.e-licitatie.ro), pagina unei căutări pentru toate anunțurile de achiziții publice lansate de Administrația Domeniului Public Sector 2, începând cu data de 1.10.2020 și până în prezent. În imagine se pot vedea o parte din filtrele disponibile pentru căutare.

 • A1: acesta este un avantaj față de formatul folosit de SEAP, în care documentația de atribuire este publicată în diferite formate (Word, PDF etc), dar cu extensia de fișier ".p7s", care nu este cunoscută cititorului de rând:

  Captură de ecran pentru pagina unui anunț de achiziție publică, publicat pe site-ul Primăriei Sectorului 2, la secțiunea Licitații și achiziții publice. În imagine se poate vedea cum documentele atașate anunțului sunt publicate într-un format comun (în acest caz, în format Word).

  Captură de ecran pentru platforma online SEAP (www.e-licitatie.ro), pagina unei achiziții publice inițiată de Administrația Domeniului Public Sector 2. În imagine se vede cum unele documente atașate acestui anunț sunt publicate în format .p7s, care nu este cunoscut cititorului de rând.

gavel broken
1

Am scris acele detalii ca model pentru contribuitorii noi.

0

Cred că detaliile despre cum numărăm o listă nenumerotată nu sînt necesare.

Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored