Redeschidem clădirea și parcarea din Piața Amzei. Complexul a costat peste 13 milioane de €. Clădirea este nefolosită de peste 15 ani. Mi-am asumat că voi redeschide acest complex și asta voi face.

Clotilde Armand · 9 noiembrie 2020 · sources:

1
context

În noiembrie 2020, primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat pe pagina sa de Facebook că va redeschide clădirea pieței și parcarea subterană din Piața Amzei, care stau nefolosite de ani de zile, deși au fost renovate cu mulți bani.

Iată mai jos declarația întreagă (am marcat cu bold fragmentele preluate pentru sumarul afirmației):

Redeschidem clădirea și parcarea din Piața Amzei. Am vizitat clădirea abandonată din Piața Amzei. Complexul aparține de Administrația Piețelor Sector 1 și a costat peste 13 milioane de €. Clădirea este nefolosită de peste 15 ani. Cred că mulți bucureșteni habar n-au că există o parcare subterană nefolosită aici. Mi-am asumat că voi redeschide acest complex și asta voi face. Vă invit să vedeți cum arată acum celebra clădirea abandonată.

Primăria Sectorului 1 anunța în iulie 2008 începerea proiectului de modernizare a pieței Amzei, cu termen de finalizare sfârșitul anului 2009. Lucrările de modernizare au durat însă mai mult de 3 ani (până în septembrie 2011). Piața a fost redeschisă comercianților abia în octombrie 2013.

Din lipsă de personal și resurse financiare, Piaţa Amzei a fost concesionată încă de la inaugurare pe o perioadă de 35 de ani, însă după numai 6 luni de la atribuirea contractului, Administraţia Pieţelor Sector 1 l-a reziliat unilateral. De atunci și până în prezent, cei 7.000 de metri pătraţi, cele 40 de locuri de parcare și amplasarea centrală nu au reușit să îi readucă pieţei efervescenţa de altă dată. Chiriile mari și situația incertă a administraţiei nu au încurajat nici comercianţii, nici cumpărătorii, spaţiul devenind din ce în ce mai gol, conform unui articol The Institute din 2019.

În ce privește parcarea subterană a pieței, fostul primar al sectorului 1, Dan Tudorache, declara în octombrie 2019 că aceasta nu a fost folosită în ultimii 3 ani (2016-2019), deoarece mașinile trebuiau coborâte în parcare cu un lift care nu funcționa.

to verify
Verificăm 1) dacă spațiul interior al clădirii Pieței Amzei a fost redeschis publicului și 2) dacă parcarea subterană a Pieței Amzei a fost redeschisă, ulterior datei de 9 noiembrie 2020.
one answer
1

1) A fost redeschisă clădirea Pieței Amzei?insert_link

Căutând pe Google, am găsit multe evenimente care au avut loc în Piața Amzei în 2016. Pentru perioada 2017-2022, nu am găsit nimic, se pare că spațiul interior din Piața Amzei nu a găzduit nimic în acea perioadă.

Spațiul de la exterior al pieței, adică tarabele de legume/fructe și florăriile de vizavi de intrarea principală în clădirea Direcției Generale Impozite și Taxe Locale Sector 1, a fost deschis în perioada noiembrie 2020-februarie 2024, conform fotografiilor de pe Google Maps:

Începând cu anul 2023, au început să fie organizate diverse evenimente în spațiile interioare ale Pieței Amzei:

  • ReSTART Amzei, un proiect al Cartierului Creativ, în ianuarie 2023;
  • Romanian Design Week, în mai 2023;
  • expoziții, workshopuri și târguri pentru revitalizarea zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale, în cadrul programului Cartierul Creativ, în perioada iunie-decembrie 2023.

Iată o fotografie de pe Google Maps, de la o expoziție organizată în spațiul interior al Pieței Amzei, în iunie 2023:

Fotografie de pe Google Maps cu o expoziție organizată în spațiul de la interior al Pieței Amzei, în iunie 2023.

Așadar, spațiul interior al Pieței Amzei a fost redeschis publicului începând cu ianuarie 2023. Scopul 1) este deci îndeplinit.

2) A fost redeschisă parcarea Pieței Amzei?insert_link

Conform fotografiilor de pe Google Maps, cele două intrări auto în parcarea subterană din Piața Amzei (dinspre strada Biserica Amzei și dinspre strada Christian Tell), erau blocate și în 2022 și în 2023 de mașini parcate la suprafață, semn că parcarea subterană nu era folosită:

  • fotografie de pe Google Maps din ianuarie 2022, cu intrarea auto dinspre strada Biserica Amzei:

    Fotografie de pe Google Maps, cu intrarea auto în parcarea subterană din Piața Amzei, cu acces dinspre strada Biserica Amzei. Fotografie din ianuarie 2022.

  • fotografie de pe Google Maps din mai 2023, cu intrarea auto dinspre strada Biserica Amzei:

    Fotografie de pe Google Maps, cu intrarea auto în parcarea subterană din Piața Amzei, cu acces dinspre strada Biserica Amzei. Fotografie din mai 2023.

  • fotografie de pe Google Maps din mai 2023, cu intrarea auto dinspre strada Christian Tell:

    Fotografie de pe Google Maps, cu intrarea auto în parcarea subterană din Piața Amzei, cu acces dinspre strada Christian Tell. Fotografie din mai 2023.

Fotografiile de mai jos, realizate de Dignitas în martie 2024, ne arată că parcarea subterană din Piața Amzei încă nu este folosită:

  • intrarea auto din strada Christian Tell:

    Fotografie realizată de Dignitas în martie 2024, ce arată intrarea auto în parcarea subterană a Pieței Amzei, cu acces din strada Christian Tell. Intrarea în parcare este blocată de o mașină parcată la suprafață, semn că parcarea subterană nu este folosită.

  • intrarea auto din strada Biserica Amzei:

    Fotografie realizată de Dignitas în martie 2024, ce arată intrarea auto în parcarea subterană a Pieței Amzei, cu acces din strada Biserica Amzei. Intrarea în parcare este blocată de o mașină parcată la suprafață, semn că parcarea subterană nu este folosită.

Așadar, parcarea subterană a Pieței Amzei încă nu a fost deschisă. Scopul 2) este "încălcat".

Concluzie:

Cu un scop îndeplinit și un al doilea neîndeplinit, promisiunea este deci "îndeplinită parțial".

gavel partially kept
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored