Ne-am propus ca, în a doua parte a anului viitor, să finalizăm digitalizarea tuturor celor 5 milioane de dosare din România, iar, pentru a atinge acest obiectiv, resursa umană actuală - 1 300 de angajați la nivel național - nu este suficientă.

Raluca Turcan · 4 iunie 2021 · surse:

0
context

În iunie 2021, ministrul Muncii de atunci, Raluca Turcan, a tras un semnal de alarmă în privința ritmului (lent) de lucru pentru procesul de digitalizare a tuturor celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii din România.

Reamintim că digitalizarea dosarelor de pensii:

  • este necesară pentru procesul de recalculare a pensiilor, conform noii legi a pensiilor care trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie 2023 (jalonul 214 din PNRR);
  • este susținută financiar prin Componenta 8 din PNRR, Investiția nr. 9 ("Susținerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate în plată"), cu o alocare de 19,25 milioane de euro și un termen maxim de finalizare trimestrul 4 din anul 2023;
  • stadiul actual al acestui jalon din PNRR poate fi verificat aici.
scop
Verificăm dacă a fost posibilă digitalizarea tuturor dosarelor de pensii din România, până la finalul anului 2022, cu resursele umane care erau alocate în iunie 2021.
un răspuns
0

Într-un interviu TVR din iulie 2023, actualul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a menționat faptul că procesul de digitalizare a dosarelor de pensii nu este încheiat. În iulie 2023, aproape 3.900.000 de dosare de pensii erau digitalizate (adică aproximativ 82% din totalul pensiilor în plată existente în iulie 2023).

Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii nu s-a putut finaliza în a doua parte a anului 2022, folosind doar 1.300 de angajați la nivel național - exact ce atenționase Raluca Turcan în iunie 2021 că se va întâmpla.

Rămâne întrebarea de ce instituțiile responsabile pentru această reformă (MMPS - Ministerul Muncii și CNPP - Casa Națională de Pensii Publice, vezi "Investiția 9") nu au angajat mai mult personal, astfel încât digitalizarea dosarelor de pensii să fie gata înainte de 1 aprilie 2023, când trebuia să intre în vigoare noua lege a pensiilor (jalonul 214 din PNRR).

gavel adevărată
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored