[PSD] a interzis cetățenilor români care nu sunt de cel puțin 5 ani agricultori, care nu sunt înregistrați fiscal de cel puțin 5 ani cu venituri din agricultură, care nu s-au întors în țară, dacă cumva au fost plecați, de cel puțin 5 ani, să cumpere teren agricol în România.

Adrian Oros · 29 martie 2021 · surse:

1
context

Plenul Camerei Deputaților a dezbătut pe 29 martie 2021 moțiunea simplă pe agricultură a PSD, intitulată "Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător - ministrul Adrian Nechita Oros".

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat cu această ocazie următoarele:

Anul trecut, sub pretextul că vor să oprească vânzarea pământului către străini, PSD-iștii, mânați de latifundiarii roșii, au blocat vânzarea terenurilor agricole, creând o procedură greoaie, complicată, prin care descurajau oamenii simpli să vândă și să cumpere teren, însă încurajându-i să vândă și să cumpere cu acte de mână, lor, șmecherilor din agricultură. Fiind greu de vândut, prețul terenului a scăzut. Ce convenabil pentru băieții deștepți, care puteau cumpăra doar ei, și la prețul convenabil. Voi vorbiți de trădare națională, când ați interzis cetățenilor români care nu sunt de cel puțin 5 ani agricultori, care nu sunt înregistrați fiscal de cel puțin 5 ani cu venituri din agricultură, care nu s-au întors în țară, dacă cumva au fost plecați, de cel puțin 5 ani, să cumpere teren agricol în România? Ați dorit ca doar voi să mai puteți cumpăra teren agricol în România, pentru voi sau pentru străini, și până acum ați făcut-o, cumpărând pe firmele voastre și apoi cesionând părțile din firmă.

Afirmația ministrului poate fi urmărită începând cu minutul 1:15:00 din înregistrarea video a dezbaterii parlamentare.

scop
Verificăm dacă PSD a dat o lege care interzice românilor să cumpere terenuri agricole în România dacă nu îndeplinesc următoarele condiții cumulative: sunt de cel puțin 5 ani agricultori, sunt înregistrați fiscal de cel puțin 5 ani cu venituri din agricultură și s-au întors în țară de cel puțin 5 ani.
un răspuns
1

Legea nr. 17/2014 prevede la Articolul 4, paragraful 1:

(1) În cazul în care titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se poate face către persoanele fizice cu respectarea următoarelor condiții cumulative:

a) să aibă domiciliul/reședința situat/situată pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare;

b) să desfășoare activități agricole pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării acestei oferte;

c) să fie înregistrate de autoritățile fiscale române cu minimum 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan.

Această lege interzice unui cetățean român (persoană fizică) să cumpere teren agricol în România dacă:

  • are domiciliul/reședința în țară de mai puțin de 5 ani SAU
  • are activități agricole în țară de mai puțin de 5 ani SAU
  • este înregistrat fiscal în România de mai puțin de 5 ani.

Articolul 4 al acestei legi vine în contradicție cu o serie de avantaje financiare oferite de Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014–2020, gestionat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care acordă sprijin financiar de la UE pentru instalarea tinerilor fermieri din diaspora, pentru diferite cheltuieli, inclusiv achiziția de teren.

Ghid Submăsura 6.1 Diaspora

Legea a fost promulgată în martie 2014, iar în legislatura 2012-2016, PSD avea următoarea pondere în Parlamentul României:

Afirmația ministrului Oros este în general adevărată deoarece:

  • interdicțiile de care pomenește sunt adevărate;
  • PSD-ul era partid majoritar în Parlament la momentul publicării legii;
  • însă PSD-ul nu avea majoritatea absolută în Parlament (adică nu deținea 50%+1 din totalul mandatelor de parlamentari), fiind urmat de PNL ca pondere atât la Senat cât și la Camera Deputaților (pentru aceeași legislatură).
gavel în general adevărată
1

Merită remarcat că al doilea partid ca reprezentare era PNL (28% la Senat, 24% la Camera Deputaților), aliat cu PSD în USL. Conform procesului legislativ, PNL a votat aproape unanim acest proiect de lege în Camera Deputaților. Deci, acuzînd această lege, Adrian Oros nu acuză doar PSD, ci și propriul partid (PNL).

ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored