noi [AUR] adunat cred că plătim câteva mii de euro pe lună pentru astfel de servicii de promovare online, iar partidele celelalte [...] cheltuiesc milioane de euro.

Claudiu Târziu · 11 mai 2021 · sources:

1
context

PressOne a verificat mai multe entități care plătesc publicitate către Facebook pentru a crește audiența paginilor identificate de PressOne ca făcând parte dintr-o rețea de cel puțin șapte site-uri și pagini de Facebook coordonate cu partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), dar care se prezintă publicului drept „publicații independente” sau neafiliate politic.

Vicepreședintele AUR, vizibil deranjat de investigația celor de lapressone susține că:

Mi se pare foarte interesant că dumneavoastră vă ocupați de un subiect ca ăsta, eu nu zic că nu e subiect de presă, în condițiile în care noi adunat cred că plătim câteva mii de euro pe lună pentru astfel de servicii de promovare online, iar partidele celelalte care, mă rog, au alte resurse și își cheltuie și banii de la stat ca subvenție pentru partid, cheltuiesc milioane de euro.

to verify
De verificat dacă partidele „celelalte” ar cheltui milioane de euro pentru promovare de servicii online. Deoarece afirmația se opune sumei cheltuite de AUR se subînțelege că este vorba de cheltuieli de milioane pentru fiecare partid.
București afirmații nefondate
added by person radu on 14 mai 2021
0

Din păcate, nu găsesc o altă sursă a acestei afirmații, ceea ce o face neverificabilă. Ea există doar la PressOne, care o au dintr-o convorbire telefonică privată. Trebuie să ne urmăm principiile și să folosim aceeași măsură: nu am vrea ca un alt site să pună cuvinte în gura oamenilor și nu-i putem crede pe cuvînt nici pe PressOne. În rest, analiza lor asupra situației de fapt (rețeaua de site-uri care se pretind independente) pare valoroasă.

one answer
0

Am pus și analiza în cazul în care se verifică afirmația lui Claudiu Târziu (îi putem trimite un e-mail pentru a afla dacă a afirmat așa ceva sau nu).

Conform ziarului Adevărul iată cum principalele partide au cheltuit banii primiți din subvenții în zona „presă și propagandă” (din care doar o parte e promovarea online):

  • PSD: 1,18 milioane de lei ~ 240.000€ (la cursul de atunci)
  • PNL: 1,41 milioane de lei ~ 290.000 €
  • USR și PLUS nu apar cu acest tip de cheltuieli
  • PMP: 240.000 de lei ~ 50.000€

Deci nici măcar cumulate pentru toate partidele cheltuielile pe promovarea online nu poate ajunge la „milioane de €”.

gavel false
posted by person radu on 9 octombrie 2021
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored