În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs [ambalaje de plastic, aluminiu și sticlă] va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator.

Barna Tánczos · 11 ianuarie 2021 · sources:

1
context

Afirmația a fost făcută de ministrul Mediului în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Antena 3. Discuția pe acest subiect poate fi urmărită începând de la minutul 27:55 al înregistrării video a emisiunii.

Tánczos Barna a anunțat pe 11 ianuarie 2021 că probabil în câteva săptămâni va fi gata o Hotărâre de Guvern care prevede o taxă pe ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri. Astfel, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator, iar garanţia plătită va fi recuperată de către client prin reciclarea recipientelor la automatele speciale. Barna spune că proiectul va fi lansat până în primăvară, pentru ca până în 2022 să se facă investiția în sistemul de colectare. Sursa: Hotnews.ro

Hotărârea de Guvern pentru Sistemul Garanție-Returnare (SGR) ar fi trebuit publicată în Monitorul Oficial în luna decembrie 2020 și să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021, conform angajamentelor asumate de guvernul fostului premier, Ludovic Orban, pentru evitarea unui nou infrigement pe mediu pentru România. Dar ultimele dezbateri publice pe baza proiectului de HG, derulate de fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, la jumătatea lunii decembrie, s-au lovit de opoziția retailerilor IKA și LKA, prin cele două asociații – AMRCR și ANCMMR, opoziție la care a subscris și Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR). Sursa: revista-piața.ro

to verify
Verificăm dacă a fost adoptată o Hotărâre de Guvern care impune această taxă pe ambalajele de băuturi.
0

Nu mai țin minte de ce această afirmație a primit eticheta "reevaluează în august 2021". Am găsit un singur articol publicat în august 2021 care spune că proiectul sistemului de garanție-returnare încă nu este publicat în Monitorul Oficial și nici nu se cunoaște o dată calendaristică la care ar putea fi publicat.

sonia on 8 septembrie 2021
0

ACTUALIZARE octombrie 2022: Hotărârea de Guvern promisă de Barna Tánczos în ianuarie 2021 a fost emisă în cele din urmă pe 4 octombrie 2021 (Hotărârea nr. 1074). Întrucât au trecut mai mult de "câteva săptămâni" de la data anunțată de ministru până la publicarea HG în Monitorul Oficial, promisiunea rămâne încălcată. Am eliminat eticheta de reevaluare a afirmației.

sonia on 21 octombrie 2022
one answer
1

Asociația Declic a inițiat o campanie pentru monitorizarea acestei promisiuni făcute de ministrul Mediului. Conform Declic, pe 27 aprilie 2021, legea care prevede taxarea ambalajelor pentru băuturi ("taxa pe ambalaje" sau "sistemul garanție-returnare") nu era încă publicată (adică după mai bine de 15 săptămâni de la data de 11 ianuarie 2021).

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru sistemul garanție-returnare există încă din timpul Guvernului Orban (2020), dar nu s-a materializat într-o lege.

gavel broken
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored