Statement history for: În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs [ambalaje de plastic, aluminiu și sticlă] va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator.

author
date
changes
on May 19, 2021
- added tags
on May 12, 2021
- verdict
none chevron_right broken
on May 12, 2021
- added tags
on May 12, 2021
- changes to context


      
Afirmația a fost făcută de ministrul Mediului în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Antena 3. Discuția pe acest subiect poate fi urmărită începând de la [minutul 27:55](https://www.facebook.com/Mediu.Romania/videos/barna-tanczos-antena3-decisiv/745856019645798/?t=1675) al înregistrării video a emisiunii.

Tánczos Barna a anunțat pe 11 ianuarie 2021 că probabil în câteva săptămâni va fi gata o Hotărâre de Guvern care prevede o taxă pe ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri. Astfel, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator, iar garanţia plătită va fi recuperată de către client prin reciclarea recipientelor la automatele speciale. Barna spune că proiectul va fi lansat până în primăvară, pentru ca până în 2022 să se facă investiția în sistemul de colectare. Sursa: [Hotnews.ro](https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-24534467-taxa-ambalaje-plastic-aluminiu-sticla-putea-fie-stabilita-50-bani-cum-functiona-ambalaje-sunt-scutite-taxa.htm)

Hotărârea de Guvern pentru Sistemul Garanție-Returnare (SGR) ar fi trebuit publicată în Monitorul Oficial în luna decembrie 2020 și să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021, conform angajamentelor asumate de guvernul fostului premier, Ludovic Orban, pentru evitarea unui nou infrigement pe mediu pentru România. Dar ultimele dezbateri publice pe baza proiectului de HG, derulate de fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, la jumătatea lunii decembrie, s-au lovit de opoziția retailerilor IKA și LKA, prin cele două asociații – AMRCR și ANCMMR, opoziție la care a subscris și Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR). Sursa: [revista-piața.ro](https://www.revista-piata.ro/business/special/item/16101-sistemul-garantie-returnare-a-devenit-sursa-de-dispute-intre-furnizori-si-retaileri)
on May 12, 2021
- added tags