Dorim ca tranziția de la cărbune către energia regenerabilă să se facă prin gaz natural. Deci avem nevoie de gaze naturale, dorim să scoatem gazele naturale din Marea Neagră, dorim să găsim noi rezerve în onshore și în offshore.

Virgil Popescu · 1 aprilie 2021 · sources:

0
context

Pe 1 aprilie 2021, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat pe pagina sa de Facebook următoarele:

Romgaz a depus oferta pentru achiziționarea acțiunilor ExxonMobil.

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat în data de 30 martie 2021 oferta angajantă de cumpărare a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), care deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Toți experții din Romgaz au capacitatea de a dezvolta acest proiect. România este un producător de gaze naturale, unii dintre producătorii mari de gaze și deținători de rezerve din Europa. Mixul nostru energetic și tranziția depind de gazul natural. Dorim ca tranziția de la cărbune către energia regenerabilă să se facă prin gaz natural. Deci avem nevoie de gaze naturale, dorim să scoatem gazele naturale din Marea Neagră, dorim să găsim noi rezerve în onshore și în offshore.

to verify
Verificăm dacă tranziția de la cărbune la energie regenerabilă, prin intermediul gazului natural, este o strategie bună pentru mediul înconjurător (în contextul încălzirii globale), în condițiile în care gazele naturale nu sunt o sursă de energie regenerabilă.
2 answers
0

Probabil întrebarea este prea amplă pentru a putea fi demonstrată matematic. Iată totuși cîteva resurse:

  • Gas is Over -- președintele Băncii Europene de Investiții. Reamintesc că BEI este o instituție publică, deținută de statele UE.
  • Un studiu de caz din Australia.
  • Un proiect pilot în Scoția care înlocuiește gazul cu hidrogen verde. Hidrogenul este doar un mod de stocare a energiei. El poate fi obținut folosind energie regenerabilă sau nu. Dacă este verde, e bine pentru că poate funcționa pe infrastructura existentă (centrale termice, plite cu gaz).
  • În 2020 exista un exces de gaz natural, datorită construcției de noi surse de energie regenerabilă. Asta înseamnă că prețul gazului a scăzut, iar multe proiecte de infrastructură în curs de construire ar putea fi abandonate, pentru că nu mai sînt rentabile.
  • O scurgere de metan la un puț Exxon a fost printre cele mai mari din istorie, depășind emisiile de metan ale întregii industrii extractive din multe țări. Nimeni nu știe cît de frecvente sînt aceste scurgeri, pentru că ele trec adesea neobservate.
  • Un reportaj din California despre tacticile companiilor de gaz prin care încearcă să prezinte gazul drept combustibil de tranziție, deși intern ele știu că nu este așa.

Cred că vom avea mai multe șanse să demonstrăm această parte a afirmației:

Deci avem nevoie de gaze naturale, dorim să scoatem gazele naturale din Marea Neagră, dorim să găsim noi rezerve în onshore și în offshore.

Partea aceasta este matematică și se numește bugetul carbonului: dacă vrem să păstrăm încălzirea globală sub 2 °C, mai avem voie să emitem 800 mld tone CO₂. Dacă vrem să o păstrăm sub 1,5 ˚C (ceea ce deja nu prea se mai poate, fiindcă inerția ne va trece peste acest prag), atunci bugetul este de 150 mld tone CO₂. Resursele deja cunoscute și exploatate, dacă le ardem complet, vor emite 1.000 mld tone CO₂. Deci nu ne mai permitem să deschidem exploatări noi și cu atît mai puțin să explorăm rezerve noi. Acele rezerve se numesc unburnable carbon.

0

Vezi și declarația de aici vizavi de "folosirea gazelor naturale în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi". Vezi și declarația de pe 27 ianuarie. Vezi și declarația de pe 17 decembrie 2020.

Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored