Lansăm aplicația pentru mobil ghiseul.ro, care le va face viața mai ușoară multor milioane de români: (...) peste 400 de tipuri de plăți, toate cu comision ZERO.


1
context

În ianuarie 2023, Sebastian Burduja, pe atunci ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, a anunțat lansarea aplicației pentru mobil ghișeul.ro (disponibilă pe Google Play și pe App Store), prin care cetățenii își vor putea plăti mai ușor taxele către stat.

Reamintim că platforma online ghișeul.ro a fost lansată în 2011 și permite românilor să-și achite online taxele, impozitele și amenzile. În prezent, ghiseul.ro are peste 1,8 milioane de utilizatori activi și a colectat în primele 8 luni ale anului 2023 peste 1,6 miliarde de lei:

Captură de ecran de pe ghiseul.ro, în luna august 2023

Se pune totuși întrebarea la ce ajută această aplicație pentru mobil, în condițiile în care website-ul www.ghiseul.ro are design resposive (đ) încă de la începutul anului 2017, când website-ul a fost refăcut prin programul GovITHub tocmai pentru a putea fi accesat ușor de pe smartphone-uri; deci plățile online se puteau (și se pot) face ușor pe website-ul ghiseul.ro folosind smartphone-uri, cu mult înainte ca aplicația de mobil să existe:

PDF cu capturi de ecran pentru www.ghiseul.ro, vizitat de pe smartphone, versus aplicația pentru mobil

(đ = adică layout-ul paginilor se afișează corect și ordonat, indiferent de dimensiunea ecranului de pe care vizitezi website-ul: PC, laptop, tabletă sau smartphone)

to verify
Verificăm dacă aplicația pentru mobil ghiseul.ro face viața mai ușoară cetățenilor, oferind utilizatorilor ei funcționalități pe care site-ul ghiseul.ro nu le are.
one answer
1

Comparăm aplicația pentru mobil cu website-ul ghiseul.ro după următoarele criterii:

  1. numărul și tipul de taxe disponibile pentru persoane fizice; excludem aici persoanele juridice deoarece firmele oricum au nevoie de contabilitate lunară pe desktop;
  2. statistici privind procentul de români care dețin un laptop/PC, respectiv un smartphone (conectat la internet), pentru a vedea ce dispozitiv electronic este mai la îndemână când vine vorba de plătit taxe online;
  3. efortul depus pentru dezvoltarea unei aplicații mobile versus mentenanța unui website care are deja design responsive, adică este funcțional și pe ecrane de smartphone-uri.

Notă: o comparație exhaustivă a celor două platforme (website și aplicație mobilă) ar fi inclus și teste cu utilizatorii (user testing), pentru a observa care din interfețe este mai ușor de învățat și de folosit pe termen lung.

1) Numărul și tipul de taxe disponibile pe cele două platforme:insert_link

PDF-ul de mai jos prezintă inventarul tuturor taxelor disponibile pe cele două platforme (website și aplicația mobilă), împărțite în două tabele: Plăți fără autentificare și Plăți cu autentificare. (Această metodă de comparare se numește competitive analysis în termeni de user experience research.) Am marcat cu verde taxele plătibile, cu roșu cele absente și cu galben cele inactive temporar:

Comparație între ghiseul.ro și aplicația mobilă aferentă: inventarul tuturor taxelor disponibile la data de 13 septembrie 2023

Observăm din PDF că:

  • fără autentificare, pe website-ul ghișeul.ro și pe aplicația mobilă putem plăti la fel de multe taxe (275 taxe);
  • cu autentificare, pe website-ul ghișeul.ro putem plăti 345 taxe, dar din aplicația mobilă putem plăti 310 taxe;
  • taxele inactive temporar pe website-ul ghișeul.ro coincid cu taxele inactive temporar din aplicația mobilă,

prin urmare, din punct de vedere cantitativ, website-ul ghiseul.ro oferă o experiență mai vastă decât aplicația pentru mobil.

Din punct de vedere calitativ, există cel puțin o funcționalitate importantă care lipsește din aplicația mobilă, dar este prezentă pe website-ul ghiseul.ro: eliberarea certificatului de cazier judiciar. Acest cazier judiciar este obligatoriu la angajarea în anumite domenii (funcționar public, consilier juridic, personalul pentru pază și protecție, gărzi de corp, medic general, medic stomatolog, farmacist) și poate fi generat (ca PDF) de pe website-ul ghiseul.ro navigând de pe un smartphone:

Pașii necesari pentru a genera online certificatul de cazier judiciar, folosind website-ul www.ghiseul.ro și un smartphone

Captură de ecran pentru aplicația mobilă ghiseul.ro, pagina Întrebări frecvente, întrebarea cu numărul 31: Pot să obțin certificatul cazier judiciar prin utilizarea aplicației mobile?

2) Procentul de români care dețin un laptop/PC, respectiv un smartphone, conectat la internetinsert_link

În octombrie 2022, în România, 77,9% din dispozitivele electronice folosite pentru conectare la internet erau telefoane mobile, comparativ cu 19,5% PC-uri și 1,99% tablete, conform Statista. Așadar, în 2022 telefoanele mobile erau de 4 ori mai răspândite decât PC-urile, pentru navigare pe internet, deci teoretic sunt de 4 ori mai multe șanse ca cetățenii să-și plătească taxele online folosind telefonul și nu PC-ul (adică varianta desktop a website-ului ghiseul.ro).

3) Aplicație pentru mobil sau design responsive?insert_link

Efortul de codare pentru o aplicație pentru mobil este mai mare decât mentenanța unui website cu design responsive (design/layout care se afișează corect indiferent de dimensiunea ecranului: PC, laptop, tabletă, smartphone) deoarece:

  1. aplicația pentru mobil necesită două echipe diferite de codare, una specializată pe sistemul de operare Android (aplicațiile disponibile pe Google Play rulează pe sistem Android) și alta specializată pe sistemul de operare iOS (aplicațiile disponibile pe App Store rulează pe sistem iOS), pe când o interfață web cu design responsive necesită o singură echipă de web developeri (HTML, CSS, Javascript etc) și funcționează pe ambele sisteme de operare (Android și iOS, adică telefoane Android și telefoane iPhone);
  2. mentenanța aplicației pentru mobil, de-a lungul anilor, este mai costisitoare decât mentenanța unei interfețe web, deoarece este nevoie de două echipe (Android, iOS), în loc de una singură (cea care face dezvoltare web cu design responsive);
  3. codarea de la zero a unei aplicații pentru mobil este opțională deoarece, în ziua de azi în domeniul dezvoltării web, toate website-urile se construiesc din start cu design responsive, care să le facă compatibile cu ecranele de smartphone-uri.

Concluzieinsert_link

Consider că această afirmație este în general falsă, deoarece aplicația pentru mobil nu facilitează plata online a taxelor mai mult decât o făcea deja website-ul ghiseul.ro accesat de pe smartphone-uri.

gavel mostly false
0

(1) Mă întreb dacă pentru acest gen de neadevăr ar merita să adăugăm o etichetă în categoria „erori logice”. Posibil „propagandă”. (2) Probabil că autorul, spunînd „mai ușoară” se referea la comoditatea plății. Dar aș menționa și dimensiunea financiară. Mentenanța unui sistem triplicat (Android, iOS, site) o plătim tot noi. Pe această axă în mod cert viața noastră nu a devenit mai ușoară. Putem afla cît a costat dezvoltarea?

cata on 26 septembrie 2023
0

Mai degrabă e un "sfat tehnic prost": cine a propus crearea aplicației probabil că nu a luat în calcul efortul duplicat. Nu am găsit acest proiect în SEAP, deci nu cunosc costul de dezvoltare. MCID spune că "Aplicația mobilă este rezultatul unui parteneriat încheiat de ADR și Mastercard, fiind dezvoltată de Tremend, subcontractor al Mastercard, cu sprijinul echipei ADR, APERO și IndecoSoft".

sonia on 28 septembrie 2023
0

Merită citit și acest articol Hotnews din februarie 2023, intitulat "Stat versus privat în platforma Ghișeul.ro: Cum se împart costurile și drepturile de proprietate și ce rol are o firmă din Baia Mare care a dezvoltat soluția IT".

sonia on 28 septembrie 2023
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored