Rezolvăm prin fonduri europene probleme care trenează de mai mulți ani: pericolul de exces în ceea ce privește vânătoarea de urși și prezumția că evaluările populației de urși nu au fost bazate pe cifre foarte solide, urmând să se facă un recensământ pe baze științifice.


1
context

Un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE, denumit în trecut Ministerul Fondurilor Europene - MFE), din 28 iulie 2021, a menționat următoarele afirmații ale ministrului de atunci, Cristian Ghinea:

Vorbim de o temă care ne preocupă pe toți în aceste zile, anume populația de urși și interacțiunea cu oamenii. Rezolvăm prin fonduri europene o problemă care trenează de mai mulți ani, după cum știți în 2016 s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea de urși și prezumția la acel moment era aceea că există un pericol de exces în ceea ce privește vânătoarea. Altă prezumție era că evaluările populației de urși nu erau bazate pe cifre foarte solide, urmând să se facă un recensământ pe baze științifice. (...) Planul de acțiune va fi derulat cu sprijinul fondurilor europene, având o finanțare de 53.598.950 lei prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM). (...) POIM va fi continuat pe bugetul european 2021-2027 de Programul Operațional pentru Dezvoltare Durabilă.

Reamintim că la nivel de UE, ursul brun (specia Ursus arctos):

 • a devenit specie strict conservată începând cu anul 1979 (Convenția de la Berna);
 • a fost inclus pe lista de specii de faună și floră sălbatică de interes comunitar, a căror conservare necesită situri Natura 2000, conform Directivei 92/43/CEE din 1992.
goal
Verificăm dacă a fost lansat 1) vreun proiect pentru prevenirea (sau stoparea) vânătorii în exces a urșilor bruni și 2) vreun proiect pentru măsurarea populației de urși bruni prin metodă științifică, cu finanțare din bani europeni.
one answer
1

Site-ul www.ursulbrunsinoi.ro prezintă un proiect cu finanțare europeană, denumit "Implementarea Planului Național de Acțiune pentru Conservarea Populației De Urs Brun din România" (cod SMIS 136899), cu durata de implementare de 55 luni și dată de finalizare 31.12.2023. Judecând după valoarea totală a proiectului (53.598.950,86 lei), care coincide la fix cu valoarea anunțată de fostul ministru Cristian Ghinea, acesta trebuie să fie proiectul promis de el.

Rămâne de văzut dacă la finalizarea proiectului (31 decembrie 2023) vor fi îndeplinite cele 5 obiective declarate:

 1. Determinarea mărimii populației și stabilirea numărului de indivizi la nivel național, regional, județean și local realizate prin studii genetice
 2. Reducerea conflictelor om-urs prin achiziționarea și instalarea unor sisteme de protecție a animalelor domestice, culturilor agricole și bunurilor materiale
 3. Înființarea unui complex pentru creșterea, îngrijirea, reabilitarea și protecția speciei urs brun
 4. Îmbunătățirea managementului conservativ și instituțional al speciei urs brun în vederea menținerii efectivului optim și creșterii capacității de soluționare a conflictelor om-urs
 5. Creșterea gradului de educare, informare, comunicare și conștientizare cu privire la ecologia și managementul speciei urs brun.

Actualizare la 31 ianuarie 2024insert_link

Iată stadiul proiectului "Implementarea Planului Național de Acțiune pentru Conservarea Populației De Urs Brun din România" la finalul anului 2023, conform site-ului ursulbrunsinoi.ro (știrea în format web și în format PDF):

 • obiectivul 1) este aproape 60% îndeplinit:

  Am colectat până în prezent 14.000 din 24.000 de probe genetice din zonele de distribuție a speciei la nivel național, reprezentând cca 58.33 % din numărul de probe necesare și suficiente pentru atingerea obiectivelor studiului științific.

 • obiectivul 2) este îndeplinit pe jumătate (achiziția gardurilor electrice este încheiată, dar monitorizarea eficienței lor abia a început):

  Ce ne propunem?

  · Să achiziționăm și să instalăm garduri electrice în zonele cu prezență constantă a ursului brun. · Să evaluăm eficiența gardurilor electrice prin intermediul sistemelor de monitorizare foto/video.

  Ce s-a realizat până acum?

  · Am achiziționat și instalat 1.140 de garduri electrice în fondurile cinegetice cu prezență constantă a ursului brun, ceea ce reprezintă realizarea acestei etape în proporție de 100%.

  Ce urmează?

  · Să monitorizăm eficiența gardurilor electrice și să identificăm eventuale îmbunătățiri sau ajustări necesare. · Să raportăm rezultatele obținute și să propunem măsuri suplimentare pentru prevenirea conflictelor om-urs.

 • obiectivul 3) a fost demarat pe 14 decembrie 2023, conform unui comunicat de pe ursulbrunsinoi.ro și unui anunț de pe pagina Facebook a aceluiași proiect; nu sunt specificate însă detaliile construirii acestui complex de urși, cum ar fi localizarea exactă a celor 61,18 hectare dedicate acestuia, ceea ce înseamnă că complexul există momentan doar pe hârtie.

 • obiectivul 4) este parțial îndeplinit, din cauza dependenței de rezultatele de la obiectivul 1):

  Ce urmează?

  · Continuăm completarea bazei de date referitoare la conflictele directe om-urs la nivel național. · Colectăm în continuare date despre prezența speciei urs brun în teren pentru actualizarea și validarea efectivelor optime ale populației de urs brun în România. · Efectuăm deplasări în teren la nivelul județelor pentru întâlniri cu gestionarii fondurilor cinegetice în scopul culegerii datelor. · Continuăm completarea bazei de date cu informații necesare pentru zonarea managementului. · Finalizăm zonarea printr-un studiu științific, care va include o analiză ecologică și o analiză socio-economică, pentru stabilirea obiectivelor și măsurilor de management la nivel național. · Vom propune un proiect de ordin de ministru privind zonarea managementului specie de urs brun în România.

 • obiectivul 5) este îndeplinit, prin lansarea pe 29 septembrie 2022 a campaniei media de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la conservarea populației de urs brun din românia.

IMPLEMENTAREA PLANULUI NAȚIONAL DE ACŢIUNE PENTRU
CONSERVAREA POPULAŢIEI DE URS BRUN DIN ROMÂNIA, știre din 11 decembrie 2023, de pe site-ul ursulbrunsinoi.ro

Concluzieinsert_link

Din cele 5 mari obiective declarate ale acestui proiect, finanțat în proporție de 75% din fonduri europene, toate obiectivele au fost începute, dar nu toate au fost terminate la data preconizată (23.12.2023), iar unele se află încă în derulare. Prin urmare, promisiunea este îndeplinită parțial.

Notă: Cristian Ghinea (USR) a condus ministerul Fondurilor Europene pentru mai puțin de 8 luni, în timpul legislaturii 2020-2024, fiind succedat de Dan Vîlceanu (PNL), Marcel Boloș (PNL), Adrian Câciu (PSD), în aceeași legislatură (conform Wikipedia).

gavel partially kept
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored