Rezolvăm prin fonduri europene probleme care trenează de mai mulți ani: pericolul de exces în ceea ce privește vânătoarea de urși și prezumția că evaluările populației de urși nu au fost bazate pe cifre foarte solide, urmând să se facă un recensământ pe baze științifice.


1
context

Un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE, denumit în trecut Ministerul Fondurilor Europene - MFE), din 28 iulie 2021, a menționat următoarele afirmații ale ministrului de atunci, Cristian Ghinea:

Vorbim de o temă care ne preocupă pe toți în aceste zile, anume populația de urși și interacțiunea cu oamenii. Rezolvăm prin fonduri europene o problemă care trenează de mai mulți ani, după cum știți în 2016 s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea de urși și prezumția la acel moment era aceea că există un pericol de exces în ceea ce privește vânătoarea. Altă prezumție era că evaluările populației de urși nu erau bazate pe cifre foarte solide, urmând să se facă un recensământ pe baze științifice. (...) Planul de acțiune va fi derulat cu sprijinul fondurilor europene, având o finanțare de 53.598.950 lei prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM). (...) POIM va fi continuat pe bugetul european 2021-2027 de Programul Operațional pentru Dezvoltare Durabilă.

Reamintim că la nivel de UE, ursul brun (specia Ursus arctos):

  • a devenit specie strict conservată începând cu anul 1979 (Convenția de la Berna);
  • a fost inclus pe lista de specii de faună și floră sălbatică de interes comunitar, a căror conservare necesită situri Natura 2000, conform Directivei 92/43/CEE din 1992.
scop
Verificăm dacă a fost lansat 1) vreun proiect pentru prevenirea (sau stoparea) vânătorii în exces a urșilor bruni și 2) vreun proiect pentru măsurarea populației de urși bruni prin metodă științifică, cu finanțare din bani europeni.
un răspuns
0

Site-ul www.ursulbrunsinoi.ro prezintă un proiect cu finanțare europeană, denumit "Implementarea Planului Național de Acțiune pentru Conservarea Populației De Urs Brun din România" (cod SMIS 136899), cu durata de implementare de 55 luni și dată de finalizare 31.12.2023. Judecând după valoarea totală a proiectului (53.598.950,86 lei), care coincide la fix cu valoarea anunțată de fostul ministru Cristian Ghinea, acesta trebuie să fie proiectul promis de el.

Rămâne de văzut dacă la finalizarea proiectului (31 decembrie 2023) vor fi îndeplinite cele 5 obiective declarate:

  1. Determinarea mărimii populației și stabilirea numărului de indivizi la nivel național, regional, județean și local realizate prin studii genetice
  2. Reducerea conflictelor om-urs prin achiziționarea și instalarea unor sisteme de protecție a animalelor domestice, culturilor agricole și bunurilor materiale
  3. Înființarea unui complex pentru creșterea, îngrijirea, rabilitarea și protecția speciei urs brun
  4. Îmbunătățirea managementului conservativ și instituțional al speciei urs brun în vederea menținerii efectivului optim și creșterii capacității de soluționare a conflictelor om-urs
  5. Creșterea gradului de educare, informare, comunicare și conștientizare cu privire la ecologia și managementul speciei urs brun.
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored