Nicușor Dan nu pare interesat să achite datoriile.

Gabriela Firea · 30 martie 2022 · sources:

1
context

Pe 30 martie 2022 Consiliul General al Municipiului București discută majorarea prețului gigacaloriei (surse: HotNews, ProTV). Prețul plătit în prezent de populație este de 164 de lei / Gcal, neschimbat din 2011 (surse: Digi24, economica.net), restul pînă la prețul real de 860 de lei / Gcal fiind subvenționat de Primăria Municipiului București.

În acest context fostul primar, Gabriela Firea, a publicat pe Facebook un lung șir de acuzații la adresa lui Nicușor Dan, printre care:

Nicușor Dan nici nu pare interesat să achite datoriile, chiar dacă public pozează în cel mai corect și transparent edil. Și-au dat seama de abilitățile sale până și oamenii pe care i-a pus să conducă termoficarea din Capitală și care au cerut în mod repetat ajutor de la Guvern.

goal
Verificăm dacă Nicușor Dan a achitat datorii ale Primăriei București în mandatul său.
one answer
1

Nicușor Dan a preluat Primăria București în octombrie 2020 cu datorii de 3 miliarde de lei (surse: Digi24, Capital). Pînă la finalul anului 2021, datoria a scăzut la 1,5 miliarde de lei, conform informațiilor solicitate de HotNews de la Primărie.

Gabriela Firea nu a contestat aceste cifre, dar în iunie 2021 a publicat o opinie despre relevanța datoriilor și despre proveniența lor:

Să te plângi că ai datorii la PMB înseamnă că NU ȘTII DELOC cum funcționează o instituție publică din punct de vedere financiar. Înseamnă că nu înțelegi ce înseamnă o investiție, care sunt etapele ei, nu pricepi că nu poți plăti un contract când te taie capul, că nu știi că toate plățile instituțiilor publice se fac la termene LEGALE, după ce facturile emise se verifică, se avizează, se certifică!

Întrebarea dacă plata rapidă a datoriilor este o idee bună depășește scopul răspunsului. Eșalonarea cu o dobîndă rezonabilă ar permite continuarea investițiilor în infrastructură.

Remarc și o contradicție logică între două acuzații ale Gabrielei Firea. Ea îl acuză simultan pe Nicușor Dan (1) că vrea să scumpească prețul plătit de populație pentru energie termică și (2) că nu se grăbește să plătească datoriile. Or, dacă Primăria nu solicită de la populație un procent rezonabil din costul încălzirii, atunci Primăria va continua să se îndatoreze. A treia variantă, pe care ar fi inexplicabil ca Gabriela Firea să o aibă în vedere, ar fi ajutorul de la bugetul central, care ar presupune ca toți românii să subvenționeze prin taxele lor prețul căldurii în București.

gavel false
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored