Trăim într-o țară în care este interzisă credința.

Gabriela Firea · 29 noiembrie 2020 · sources:

0
context

Autoritățile române au interzis pelerinajele de Sfîntul Andrei datorită pandemiei de COVID-19. În acest context, prim-vicepreședinta PSD Gabriela Firea a declarat într-o conferință de presă:

[...] asta nu înseamnă că trebuie să interzicem credința. Nu înseamnă că voi fi vreodată de acord să intrăm cu mascații în biserici, cum s-a întîmplat la Constanța. Asta arată că Guvernul este neputincios, că autoritatea statului este haotică. Normal era ca autoritatea locală, împreună cu biserica, să organizeze circuite, să le explice enoriașilor să păstreze distanța, să folosească masca de protecție și astfel puteau să meargă la slujbă. Așa și cu situația de mîine, cu Sfîntul Andrei, nu este normal să acceptăm faptul că trăim într-o țară în care este interzisă credința.

to verify
Verificăm dacă în România credința a fost interzisă pe durata pandemiei de COVID.
one answer
1

Autoritățile nu au interzis credința, ci doar unele manifestări ale acesteia incompatibile cu măsurile pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Intenția autorităților a fost să reducă deplasările a mii de oameni pe cuprinsul întregii țări cu mai multe ocazii (Sfînta Parascheva - 14 octombrie, Sfîntul Dimitrie și Sfîntul Dimitrie cel Nou - 26 și 27 octombrie, Sfîntul Andrei - 30 noiembrie).

Este discutabil dacă această măsură a avut efectul dorit și dacă ar fi existat alte măsuri mai bune care puteau complementa sau înlocui interzicerea pelerinajelor. Dar această măsură nu este echivalentă cu interzicerea credinței. Pe parcursul pandemiei, ca și în toți anii anteriori, Statul Român a continuat să plătească salariile preoților și ale profesorilor de religie, 75% din costurile Catedralei Mîntuirii Neamului etc.

Remarc și ironia folosirii greșite a cuvîntului enoriaș. Enoriașii (membrii unei parohii dintr-o zonă anume) sînt tocmai singurii care au putut vizita Peștera Sfîntului Andrei.

gavel false
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored