Answer history for #14

author date changes
cata on 2 decembrie 2020
- changes to contents


      
Autoritățile nu au interzis credința, ci doar unele manifestări ale acesteia incompatibile cu măsurile pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Intenția autorităților a fost să reducă deplasările a mii de oameni pe cuprinsul întregii țări cu mai multe ocazii (Sfînta Parascheva - 14 octombrie, Sfîntul Dimitrie și Sfîntul Dimitrie cel Nou - 26 și 27 octombrie, Sfîntul Andrei - 30 noiembrie).

Este discutabil dacă această măsură a avut efectul dorit și dacă ar fi existat alte măsuri mai bune care puteau complementa sau înlocui interzicerea pelerinajelor. Dar această măsură nu este echivalentă cu interzicerea credinței. Pe parcursul pandemiei, ca și în toți anii anteriori, Statul Român a continuat să plătească [salariile preoților](http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/190446#id_anxA366_ttl) și ale profesorilor de religie, [75% din costurile Catedralei Mîntuirii Neamului](https://www.mediafax.ro/social/catedrala-la-rosu-cat-a-costat-pana-acum-constructia-catedralei-mantuirii-neamului-75-sunt-bani-de-la-stat-17603670) etc.

Remarc și ironia folosirii greșite a cuvîntului [enoriaș](https://dexonline.ro/definitie/enoria%C8%99). Enoriașii (membrii unei parohii dintr-o zonă anume) sînt tocmai singurii care au putut vizita Peștera Sfîntului Andrei.
cata on 2 decembrie 2020
- acceptance
Answer accepted as proof.