Care este legea în vigoare?insert_link
În forma sa de bază, adoptată în 2004, Legea 272/2004 spune:
Art. 43 (3) Organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății sunt obligate să adopte, în condițiile legii, toate măsurile necesare pentru:
[...]
i) derularea sistematică în unitățile școlare de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.
La republicarea din 2014, numărul articolului a devenit 46 (3), dar conținutul nu s-a modificat.
După modificările aduse de Legea 45 din 3 aprilie 2020, conținutul articolului a devenit:
Art. 43 (3) Organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății și în domeniul educației sunt obligate să adopte, în condițiile legii, toate măsurile necesare pentru:
[...]
i) derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.
Așadar, educația sexuală în școli nu este invenția USR PLUS. Ea este legiferată și obligatorie încă din 2004, iar modificările din 2020 impun și o frecvență minimă a orelor de educație sexuală (o oră pe semestru).
Ce modificări aduce proiectul de lege?insert_link
Proiectul de Lege nr. 457/2019 a fost inițiat de Guvernul României în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă (vezi expunerea de motive, pagina 17). Modificările propuse inițial nu vizează articolul 46.
Pe 2 iunie 2020, proiectul a primit raportul favorabil de la două comisii din Camera Deputaților: Comisia juridică, de disciplină și imunități și Comisia pentru muncă și protecție socială. Articolul 46 (3) (vezi pagina 14 din raport) a fost modificat la inițiativa deputaților Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheș (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluța Cătăniciu (PSD / ALDE / Pro România), Adrian Solomon (PSD), Nicușor Halici (PSD) și a senatorului Titus Corlățean (PSD). Forma propusă a articolului este:
i) derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.
Așadar,
- Este introdus acordul obligatoriu al părinților. Amendamentul citează Convenția Europeană a Drepturilor Omului, articolul „Dreptul la instruire”: „Statul [...] va respecta dreptul părinților de a asigura această educație și acest învățământ conform convingerilor lor religioase și filozofice”. Dar amendamentul nu motivează de ce acest acord este necesar pentru educația sexuală, dar nu și pentru alte discipline cum ar fi matematica, fizica sau limba română.
- Sintagma „educație sexuală” este înlocuită cu sintagma „educație sanitară”, pe care Președintele României, Klaus Iohannis, în cererea sa de reexaminare, a clasificat-o drept „una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică” (pagina 3 și următoarea).
- Este eliminată frecvența minimă („cel puțin o dată pe semestru”), o neclaritate pe care Curtea Constituțională a sesizat-o (pagina 8 jos și următoarele).
Care este poziția USR PLUS față de proiectul de lege?insert_link
Președinta Senatului, senatoarea USR PLUS Anca Dragu, a declarat pentru Agerpres că USR PLUS nu va vota proiectul de lege:
Poziția noastră a fost foarte clară, a USR PLUS, că în situația în care avem atît de multe mămici minore, o treime din mămicile minore din UE provin din România, în situația în care avem foarte multe abuzuri sexuale care se întâmplă în segmentul acesta al minorilor, noi credem că educarea sexuală trebuie atacată mai frontal, trebuie să mergem dincolo de declarații politice și să ne uităm la binele copiilor și al tinerilor.
Copreședintele USR PLUS Dan Barna a militat pentru o versiune diferită a legii, în care părinții să își poată retrage copiii de la orele de educație sexuală:
Copiii sînt viitorul acestei țări, iar cei care trăiesc încă Evul Mediu pot să își asume lucrul acesta, dar să își asume ei retragerea copilului. Nu statul să vină să spună: copiii nu au dreptul la educație sexuală și doar părinții înțelepți și cărora le pasă cu adevărat de copii pot să își ducă copilul la oră.
Care este originea obsesiei cu masturbarea?insert_link
Organizația Mondială a Sănătății, în colaborare cu Centrul Federal German de Educație pentru Sănătate, au publicat în 2010 un set de Standarde pentru educația sexuală în Europa (varianta în limba română). Pentru grupa de vîrstă 0-4 ani, standardele le recomandă educatorilor să le ofere copiilor informații despre:
- bucuria și plăcerea de a atinge propriul corp, despre masturbarea timpurie
- descoperirea corpului și a organelor genitale proprii
- faptul că plăcerea apropierii fizice este o parte normală din viața fiecărui om
- tandrețea și apropierea fizică sunt o modalitate de exprimare a dragostei și afecțiunii
Dar informațiile sînt un lucru, iar predarea este cu totul altceva. La pagina 33, documentul spune clar că standardele ghidează educația, nu o impun, iar alegerea îi aparține educatorului:
[Matricea] este flexibilă și poate fi adaptată la necesitățile specifice ale persoanelor sau grupurilor. [...] Matricea respectivă reprezintă un cadru din care formatorul/educatorul poate alege subiecte de interes special pentru grupul pe care el/ea îl abordează.
Numeroase autorități arată că majoritatea copiilor se joacă cu organele sexuale încă dinainte de 5-6 ani (Universitatea Michigan; Academia Americană de Pediatrie; Societatea Pediatrică din Noua Zeelandă). Această activitate ține de explorarea propriului corp și nu este de natură sexuală. Această realitate poate fi negată sau îngropată în tabuuri, dar ea nu încetează pur și simplu să existe.
Într-o listă de întrebări frecvente, OMS evidențiază (pagina 4, întrebarea 6) că Standardele se adresează educatorilor, tocmai ca să prevină reacțiile disproporționate în fața unor comportamente frecvente și naturale:
Aceste informații se adresează profesioniștilor (de exemplu educatorilor, inclusiv educatorilor de grădiniță), care trebuie să fie informați privind varietatea fenomenelor normale în dezvoltarea psihosexuală a copiilor, incluzînd, în fapt, masturbarea timpurile și jocurile de-a doctorul. Fără aceste cunoștințe, există riscul ca profesioniștii să reacționeze în moduri neadecvate, care pot dăuna copilului sau îi pot împiedica dezvoltarea sănătoasă pe viitor.
În România, aceste standarde au zăcut ignorate de la publicarea lor în 2010 pînă în 2021, cînd sînt folosite ca armă politică.
Considerăm afirmațiile lui Mihai Fifor ca fiind, în cel mai bun caz, o teamă nefondată și exprimată în termeni deplasați. În cel mai rău caz, afirmațiile sînt un mod calculat de a asmuți populația conservatoare a României împotriva adversarilor politici ai PSD.
Mihai Fifor nu este singurul susținător al teoriei masturbării timpurii obligatorii. Puteți citi și:
- Deputatul PSD Radu Cristescu: E drept, dacă te uiți la nevasta lui Dan Barna (zici că e sora geamănă a lui Victor Ciorbea), parcă începe să fie explicabil de ce omul insistă cu masturbarea, la care probabil e campion european.
- Senatorul PSD Călin Matieș: Omul ăsta chiar vrea ca în școli copiilor să se predea de fragezi practica masturbării (după cum o cere OMS), dar pericolul din spate este altul, mult mai grav. Se vede deja în țări ca și Canada sau SUA: copiii să fie ghidați spre homosexualitate.
- Senatorul PSD Daniel Zamfir: Arogant, obraznic și tulburat. E explicabilă atitudinea lui Barna față de copii, pe care, zice domnul Barna, trebuie să-i învățăm de la vîrsta de 4 ani cum e cu masturbarea.
- Știri pe surse: Copiii de până la 4 ani trebuie învățați despre masturbare. E recomandarea OMS.