În condițiile în care îți asumi să declanșezi un conflict spontan, trebuie să știi că în starea de alertă este ilegal. Când declanșezi un conflict de muncă, ai obligația legală să asiguri minimum o treime din transportul cu metroul în București.

Lucian Bode · 26 martie 2021 · surse:

1
context

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a susținut o conferință de presă pe 26 martie 2021, ziua în care sindicaliștii metroului bucureștean au organizat o grevă spontană la metrou, împiedicând astfel total transportul cu metroul în acea zi. Afirmația ministrului poate fi urmărită începând cu minutul 02:04 din înregistrarea video a conferinței.

de verificat
Verificăm (1) dacă în perioada stării de alertă sunt interzise grevele spontane și (2) dacă în timpul unei greve spontane, sindicaliștii de la metrou sunt obligați prin lege să asigure minimum o treime din capacitatea transportului cu metroul în București.
un răspuns
1

Conform Legii 55/2020, Articolul 29:

Pe durata stării de alertă se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, în unitățile operative de la sectoarele nucleare, în unitățile cu foc continuu, în unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă.

Conform Legii 62/2011, Articolul 205:

În unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, greva este permisă cu condiția ca organizatorii grevei să asigure serviciile, dar nu mai puțin de o treime din activitatea normală.

Afirmația ministrului este deci adevărată.

gavel adevărată
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored