În PNRR propunem și este prevăzută o măsură de construire a cel puțin 200 de creșe nZEB (nearly Zero-Energy Building), cu o valoare estimată a lor de 370 milioane de euro.

Attila Cseke · 23 martie 2021 · surse:

1
context

La conferința de presă din 23 martie 2021, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, a anunțat că în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este prevăzută construirea a cel puțin 200 de creșe noi în România. Declarația privind finanțarea acestor investiții poate fi urmărită începând de la minutul 04:50 al înregistrării video a conferinței.

Ce este PNRR?

Reamintim că fiecare stat membru al UE trebuie să elaboreze până la 30 aprilie 2021 propriul Plan de Relansare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență, în urma pandemiei de coronavirus. Comisia Europeană finanțează aceste PNRR-uri prin granturi în valoare de până la 312,5 miliarde de euro și împrumuturi de până la 360 miliarde de euro (fonduri totale la nivel de UE). Fiecare plan național trebuie aprobat de Comisia Europeană pentru ca o țară UE să poată accesa fondurile cerute. Țintele preconizate pentru implementarea reformelor și a investițiilor trebuie atinse până în data de 31 august 2026 (sursa Ministerul Fondurilor Europene).

Ce este nZEB?

Clădirea cu consum de Energie aproape Zero (nZEB: nearly Zero-Energy Building) este o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată. Necesarul de aproape zero sau foarte redus de energie trebuie acoperit într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv din instalații de producere a energiei regenerabile la fața locului sau în apropiere. (sursa nezeh.eu)

de verificat
Verificăm dacă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este prevăzută construirea a cel puțin 200 de creșe nZEB în România.
un răspuns
1

Conform descrierii de pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, PNRR are la bază 6 piloni principali, din care al șaselea pilon este denumit "Copii, tineri, educație și competențe" și include 3 componente:

  • VI.1 România Educată – Programul național de reducere a abandonului școlar
  • VI.2 Granturi pentru tineret și sport
  • VI.3 România Educată – Programul Național pentru Creșe.

Componenta "România Educată – Programul Național pentru Creșe" enumeră prin reforme și următoarea:

  • Crearea, extinderea, modernizarea infrastructurii pentru organizarea serviciilor de educație timpurie pentru copiii de până la vârsta de 6 ani, în vederea creșterii ratei de participare și favorizării revenirii părinților în câmpul muncii prin actualizarea și corelarea datelor demografice și a infrastructurii (...)
  • Schema de granturi pentru construirea a 200 de creșe NZEB, ce vor utiliza energie regenerabilă/ servicii de educație timpurie și operaționalizarea acestora de către operatori publici.

Afirmația lui Attila Cseke este deci adevărată.

Rămâne de văzut câte din aceste 200 de creșe NZEB vor primi finanțare pentru construire, după ce Comisia Europeană va aproba PNRR-ul României.

gavel adevărată
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored