În perioada 7 – 9 octombrie 2020, la Washington, a fost parafat proiectul de Acord între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo – electrice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, prin care se va retehnologiza Unitatea 1 și se va extinde capacitatea CNE Cernavodă, prin construirea Unităților 3 și 4.

Virgil Popescu · 29 martie 2021 · surse:

1
context

Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă (CNE Cernavodă) a fost proiectată cu un profil inițial de 5 reactoare cu tehnologie canadiană, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. Până în decembrie 2020 au fost puse în funcțiune două unități.

Unitatea 1, intrată în operare comercială în 1996 și Unitatea 2, intrată în operare comercială în 2007, asigură împreună aproximativ 18% din necesarul de energie al țării. Sursa: Wikipedia.

scop
Verificăm (1) dacă Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi retehnologizată și (2) dacă se vor construi Unitățile 3 și 4, ca urmare a acestui acord încheiat între Guvernul României și Guvernul SUA.
0

Inițial, afirmația părea relevantă pentru procesul de tranziție la energie verde. Ulterior, am realizat că energia electrică produsă de centralele nucleare nu este verde (regenerabilă); mai mult, unele țări europene și-au propus să renunțe complet la centralele lor nucleare până la sfârșitul lui 2022 (vezi cazul Germaniei, iar alte țări încă evită să folosească energia nucleară (Danemarca, Austria, Irlanda etc).

un răspuns
1

Proiectul de lege care parafează acest acord s-a depus în martie 2021, iar în iulie 2021 a devenit Legea nr.200/2021.

Textul acordului nu este public, la cererea inițiatorului. Dar Nuclearelectrica a confirmat într-un comunicat de presă din 23 iunie 2021 faptul că acordul prevede retehnologizarea Unității 1 și construirea Unităților 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă.

gavel îndeplinită
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored