8.815 euro - suma pe care fiecare cetățean român activ trebuie să o plătească ca să stingă datoria externă a țării.

Sorin Lavric · 5 aprilie 2024 · surse:

1
context

Senatorul AUR Sorin Lavric a declarat în aprilie 2024, pe pagina sa de Facebook, că fiecare cetățean român activ ar trebui să plătească 8.815 euro ca să achite datoria externă a țării.

El susține că datoria externă a României a depășit 50% din PIB din cauza guvernării PSD-PNL:

8815 euro - suma pe care fiecare cetățean român activ trebuie să o plătească ca să stingă datoria externă a țării

Datoria publică a României a depășit 801 miliarde lei, ceea ce înseamnă mai mult de 50% din PIB, numai în luna aprilie este prevăzut un nou împrumut de 7 miliarde de lei, adică 1400 de euro pe care fiecare cetățean activ al țării trebuie să-i scoată din buzunar în această lună pentru a acoperi incompetența guvernului PSD-PNL.

Dezmățul electoral, dar și lipsa de profesionalism a guvernului PSD-PNL a adus România în pragul colapsului financiar. Marii investitori au ajuns să ocolească țara noastră, din cauza mediului fiscal imprevizibil, iar împrumuturile pe care guvernul Ciolacu le face de pe piețele externe, la dobânzi uriașe, sunt folosite pe post de mită electorală.

Notă: comunicatul de presă de pe site-ul AUR este identic cu postarea de pe Facebook, deci în ambele locuri este neclar ce înseamnă "român activ". Bănuim că Sorin Lavric se referea la "români activi pe piața forței de muncă" (salariați).

de verificat
Verificăm dacă datoria externă a României era în aprilie 2024 de 8.815 euro pe cap de salariat.
un răspuns
0

Datoria externă a României este 186 miliarde € (conform ultimei informări a BNR). Populația activă a României este de 8,4 milioane.

Un calcul simplu ne indică că datoria pe cap de persoană activă este de circa 22.000€, foarte departe de valoarea oferită. Datele par a fi preluate de pe wikipedia, în lista cu datoriile externe ale țărilor.

Dacă „scoatem din context” afirmația, ea poate părea în general adevărată, însă problema nu se poate pune așa:

  • sîntem foarte jos în listă, locul 90, mult sub media europeană
  • datoriile nu sînt o măsură a sănătății economiei (contează cum sînt folosiți banii respectivi);
  • dacă ne uităm la țările cu datorii mici pe cap de locuitor, înțelegem că e un indicator care nu ajută: Afganistan, RPD Congo, Burundi, Turkmenistan...
gavel în general falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored