Ne-am trezit cu o dronă rusească care a intrat pe teritoriul României [recent] și noi nu avem legislație prin care putem să o doborâm.

Elena Lasconi · 18 septembrie 2024 · surse:

1
context

În cadrul unei emisiuni TV la Euronews, Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale din 2024, a declarat că o dronă rusească ar fi intrat pe teritoriul României aproximativ 75 de km și că România nu poate doborî astfel de drone străine deoarece nu ar avea legislația necesară.

Elena Lasconi a criticat cu această ocazie actuala alianță politică PSD - PNL pentru faptul că nu ar fi actualizat legislația din domeniul apărării naționale, din momentul începerii războiului din Ucraina (februarie 2022) și până acum, astfel încât dronele străine care intră pe teritoriul României să fie doborâte imediat. Reamintim că actuala alianță politică PSD - PNL a fost înființată în noiembrie 2021.

Vezi contextul declarației începând cu minutul 44:49 al interviului Euronews.

Conform unei analize Radio Europa Liberă România publicate pe 9 septembrie 2024, în ultimul an au fost înregistrate 8 incidente și alerte de securitate cu drone (sau bucăți de drone) străine pe teritoriul României, toate provenind dinspre zona de conflict dintre Ucraina și Rusia:

  • 7-8 septembrie 2024;
  • 20 august 2024;
  • 25 iulie 2024;
  • 9-10 februarie 2024;
  • 14 decembrie 2023;
  • 11 octombrie 2023;
  • 9 septembrie 2023;
  • 6 septembrie 2023.
de verificat
Verificăm dacă este adevărat că România nu avea, în septembrie 2024, legislația necesară pentru a doborî drone străine care intră pe teritoriul ei (drone care zboară fără autorizație de survol).
2 răspunsuri
1

În limbaj tehnic, drona este definită ca o aeronavă fără pilot, conform Wikipedia (în engleză unmanned aerial vehicle - UAV).

Dronele militare moderne au fost dezvoltate începând cu anii '60, de către armata americană. Ministerul Apărării din SUA definește oficial drona ca unmanned aircraft system (UAS), adică "sistem de aeronavă fără pilot". Acest termen subliniază importanța altor elemente decât aeronava în sine, precum stațiile de control de la sol, legăturile de date și alte echipamente de sprijin.

În România, legea care stabilește cum poate acționa armata română împotriva unei aeronave care folosește neautorizat spațiul aerian al țării este Legea nr. 257/2001, completată de Legea nr. 461/2004.

Legea nr. 257/2001, Articolul 3, folosește următorii termeni importanți pentru subiectul nostru:

3.3. aeronavă - orice aparat, cu motor sau fără motor, pilotat sau nepilotat, dirijat sau nedirijat, care se poate menține în atmosferă cu ajutorul altor reacții ale aerului decât cele asupra suprafeței pământului.

(...)

3.5. aeronavă care utilizează neautorizat spațiul aerian al României - aeronava militară sau civilă, română sau străină, care execută activități de zbor în spațiul aerian al României fără a avea autorizare în acest sens sau care se abate de la prevederile autorizării primite;

(...)

3.14. foc de nimicire - focul executat de aeronava interceptoare cu armamentul de bord sau de mijloacele terestre de apărare aeriană pentru distrugerea aeronavei care utilizează neautorizat spațiul aerian al României.

Deci drona, deși nu este specificată ad litteram în textul legii, intră în categoria aparatelor de zbor cu motor, nepilotate, dirijate.

O aeronavă care utilizează neautorizat spațiul aerian al României poate fi distrusă, conform Articolului 8 din Legea nr. 257/2001:

Împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României Ministerul Apărării Naționale va lua succesiv următoarele măsuri:

a) stabilirea de la sol a poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia;

b) transmiterea de la sol a informațiilor și dispozițiilor către pilotul sau echipajul aeronavei, în vederea utilizării autorizate a spațiului aerian al României;

c) interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spațiul aerian al României;

d) executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;

e) executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;

f) executarea focului de nimicire de către mijloacele terestre de apărare aeriană.

Așadar, o dronă care utilizează neautorizat spațiul aerian al României poate fi distrusă, similar altor aeronave care se află în același scenariu. România avea deci legislația necesară să doboare drone străine, în septembrie 2024. Afirmația Elenei Lasconi este falsă.

gavel falsă
0

Am căutat pe site-ul Autorității Aeronautice Militare Naționale, pe pagina Cadru legislativ național, legi care să menționeze drone, adoptate ulterior datei de 24 februarie 2022 (data la care Rusia a invadat Ucraina). Niciuna din legile date mai recent de februarie 2022 (4 la număr) nu se referă la drone.

Legea care stabilește modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României este Legea nr. 257/2001, completată de Legea nr. 461/2004. Niciuna din ele nu menționează dronele sau sintagma "aeronave fără pilot la bord".

În schimb, pe site-ul Autorității Aeronautice Civile Române, am găsit multe pagini referitoare la dronele comerciale: vezi secțiunile Drone și Mobilitate Aeriană și Drone.

Iar pe site-ul Statului Major al Apărării am găsit legislația care se aplică activităților de filmare și/sau fotografiere folosind drone sau aeromodele (denumite generic "aeronave civile fără pilot la bord") - dovada că folosirea dronelor este o practică uzuală în ziua de azi, chiar și în domeniul civil.

Nu am găsit nicio lege care să reglementeze doborârea dronelor străine (de tip militar) care zboară fără autorizație pe teritoriul României. Afirmația este deci adevărată.

gavel adevărată
1

De verificat Legea 257/2001, art. 3.3, care definește: „aeronavă - orice aparat, cu motor sau fără motor, pilotat sau nepilotat [...]”, precum și sintagma „foc/focul/focului de nimicire” care apare în lege.

ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored