Renovarea teatrului de vară din Parcul Bazilescu a început în iunie 2023, conform unui comunicat al Primăriei Sectorului 1, iar în ianuarie 2024 lucrările încă continuau, conform unui video publicat de Clotilde Armand pe Facebook.
Acest obiectiv este deci îndeplinit (renovarea a fost începută).
Despre renovarea teatrului de vară din Parcul Herăstrău nu am găsit nicio știreN1 pe site-ul Primăriei Sectorului 1.
În schimb am aflat dintr-un comunicat de presă de pe 09.09.2021 că Primăria Sectorului 1 a cerut în administrare Parcul Herăstrău, care era administrat la vremea aceea de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB), prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB). Este vorba de Hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr. 165/2021. Această cerere nu a fost aprobată însă, ca dovadă că Parcul Herăstrău nu este nici renovatN2, nici ieșit din administrarea ALPAB.
Acest obiectiv este deci blocat.
Nici despre renovarea teatrului de vară Capitol (cunoscut și ca „Teatrul de vară Alhambra”, conform Wikipedia) nu am găsit vreo știreN3 pe site-ul Primăriei Sectorului 1. Clotilde Armand își arătase intenția de a renova acest teatru încă din iunie 2020.
Tot de pe Wikipedia știm că ansamblul Capitol, care include cinematograful cu același nume și grădina de vară (teatrul de vară), se află în administrarea Ministerului Culturii (prin Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film, adică RADEF) încă din 1991. De atunci, statul nu a mai făcut nicio investiție în acest spațiu. Clădirea a fost declarată monument istoric în 2004. RADEF este actualmente în insolvență, deci nu are capacitatea financiară să renoveze nimic.
Teatrul de vară Capitol a fost renovat de formă în 2021, dintr-o inițiativă privată și fără sprijinul autorităților, conform unui articol Adevărul. O poză din februarie 2024, de pe Google Maps, demonstrează că teatrul se află cam în același stadiu de renovare parțială ca în 2021.
Din perspectiva eforturilor depuse de Primăria Sectorului 1, acest obiectiv nu este realizat.
Această promisiune are un obiectiv îndeplinit, un alt obiectiv blocat (la care totuși intenția de renovare a fost demonstrată) și un al treilea obiectiv nerealizat. Verdictul final al promisiunii este "îndeplinită parțial".
N1 = am căutat pe site-ul primăriei și după termenul "herăstrău" și după termenul "regele mihai" (deoarece Parcul Herăstrău a fost redenumit acum câțiva ani ca "Parcul Regele Mihai I").
N2 = vezi pozele recente de pe Google Maps, cu alei sparte și maluri de lac care se surpă.
N3 = am căutat pe site-ul primăriei după mai mulți termeni posibili ("capitol", "alhambra", "vară", "grădină"). Nu am găsit nimic.
Starea proastă în care se află Parcul Herăstrău de câțiva ani, deși este administrat de Primăria Capitalei (prin ALPAB), este unul dintre exemplele care ridică întrebarea: de ce Bucureștiul are mai multe primării, care se bat între ele pe drepturile de administrare a unor spații verzi de utilitate publică?