Încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicînd dezvoltarea lor firească și marcîndu-i pe aceștia pentru întreaga viață.

Biserica Ortodoxă Română · 27 aprilie 2020 · surse:

0
context

Legea 45/2020 modifică și completează Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Legea 45/2020 adaugă la articolul 46 clauza

(3) Organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății sînt obligate să adopte, în condițiile legii, toate măsurile necesare pentru: [...] (i) derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Patriarhia Română a emis un comunicat de presă în care arată că a militat pentru caracterul opțional al acestor ore. Din lista de argumente oferită, al șaselea este:

Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicînd dezvoltarea lor firească și marcîndu-i pe aceștia pentru întreaga viață. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social. Spre exemplu, analiza intitulată Re-examinarea dovezilor: Educația sexuală completă în școli în Statele Unite ale Americii, realizată în anul 2019, de Institutul pentru Cercetare și Evaluare, din Statele Unite ale Americii, organizație independentă cu peste 25 de ani de experiență în evaluarea programelor de acest tip, arată că programele de educație sexuală în școlile publice nu sînt eficiente, iar unele au dus chiar la creșterea ratei sarcinilor la adolescență, la reducerea vîrstei debutului sexual, precum și la comportamente sexuale riscante. Concluzia cercetării este că astfel de programe sînt mai degrabă „de îndoctrinare sexuală” decât „de educație”.

de verificat
Verificăm dacă educația sexuală la elevi poate fi considerată un atentat asupra inocenței acestora sau dacă îi marchează pe viață.
4 răspunsuri
1

Aș fi mai atent la studiile produse de o instituție care are clienți precum:

  • STARS Foundation (Students Today Aren’t Ready for Sex)
  • Worth Your Wait
  • Greater Kentucky Abstinence Education Initiative (GKAEI)

sursa: https://www.institute-research.com/clients.php?menu=m8

1

Educația sexuală a copiilor nu poate fi considerată un atentat la inocența acestora, decât dacă considerăm viața sexuală a copiilor în afara legii. Viața sexuală a persoanelor începe, de multe ori, înainte de vârsta maturității legale (18 ani), iar acesta este un drept al persoanelor care nu este luat de nicio lege în vigoare. Mai mult, realitatea arată că un număr semnificativ de persoane își încep viața sexuală la puțin timp după 14 ani.

În aceste condiții, sănătatea copiilor este pusă în pericol de necunoaștere, de ignoranță și de precepte învechite. Biserica are această poziție pe fondul în care consideră că începerea vieții sexuale înainte de căsătorie este un păcat și nu ar trebui practicată. Este dreptul bisericii să aibă aceste recomandări pentru credincioși și chiar să le propună legiuitorilor, dacă crede că sunt benefice. Dar legiuitorii nu au dreptul să eludeze legile și să cedeze presiunilor bisericii.

Sunt multe exemple (statistici din ultimii ani) care vin în sprijinul afirmației că copiii își încep activitatea sexuală înainte de majorat, dar probabil cea mai clară este numărul mare de mame sub 18 ani, cel mai mare număr din Europa.

0

Ar fi util un link către niște statistici despre vîrsta de începere a activității sexuale!

0

Am găsit un document din 2018 intitulat Regional Overview of the Status of Sexuality Education in 25 Countries of the WHO European Region, publicat de către Federal Centre for Health Education (BZgA) și International Planned Parenthood Federation (IPPF) care spune (traducere din engleză):

În țările cu programe naționale complete de educație sexuală pe deplin dezvoltate, școala este principala sursă de informații despre sexualitate pentru tineri. În țările în care educația sexuală nu este furnizată deloc (sau nu este furnizată în mod consecvent) pentru toți cursanții, tinerii tind să se bazeze pe informațiile furnizate de prieteni sau colegi și de pe internet. În această ultimă categorie de țări, rata de sarcini în rândul adolescentelor tinde să fie mai mare decât în țările cu programe de educație sexuală complet dezvoltate.

(pagina 3 din documentul PDF citat)

Explicațiile continuă cu următoarea observație:

În aproximativ jumătate din țările studiate, încă mai există neîncredere și lipsă de înțelegere în privința beneficiilor educației sexuale pentru sănătatea și binele tinerilor. Grupurile care se opun educației sexuale sunt cel mai des organizații religioase, partide politice conservative și grupuri de părinți conservativi. Acuzații nefondate despre riscurile educației sexuale încă mai sunt făcute, în ciuda cercetărilor la nivel internațional care arată că tinerii din țările cu educație sexuală bine dezvoltată tind să-și înceapă viața sexuală mai târziu și se protejează mai bine de sarcini neplanificate și de HIV/boli cu transmitere sexuală.

(pagina 4 din documentul PDF citat)

gavel falsă
0

Statisticile Eurostat din 2018 plasau România pe locul 1 între țările UE ca număr de fete sub 19 ani care nasc (sursa aici).

Mai jos vedeți o captură de ecran cu tabelul pe țări și număr anual de nașteri din perioada 2011-2018:

fișier încărcat

Mai jos vedeți o captură de ecran al aceluiași tabel, cu filtrele folosite (fete cu vârsta cuprinsă între 10-18 ani):

fișier încărcat

Cât despre vârsta la care fetele își încep viața sexuală în România, ne putem crea o impresie folosind același set de date de la Eurostat, dar filtrat după grupa de vârstă "10-14 ani". Și în acest caz România era în 2018 pe primul loc din UE ca număr anual de nașteri:

fișier încărcat

Cine va studia setul de date de mai sus va observa că România a ocupat acest loc fruntaș și în anii anteriori 2018 (perioada 2017-2011), fiind depășită doar în 2014 de către Rusia.

Cea mai simplă explicație pentru faptul că România ocupa în 2018 acest loc fruntaș în UE ca număr de nașteri în rândul fetelor de 10-14 ani este lipsa educației sexuale.

gavel falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored