Sectorul 4 are nevoie de spații verzi și de soluții inovatoare. Am implementat la Colegiul Național „Octav Onicescu” un proiect-pilot prin care una dintre fațadele clădirii a fost „îmbrăcată” în verdeață. Acest gen de proiect urmează să fie implementat în toate cartierele din sectorul nostru.

Daniel Băluță · 25 august 2020 · surse:

1
context

Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat în august 2020 că proiectul-pilot de la Colegiul Național „Octav Onicescu” (din cartierul Berceni), în care una dintre fațadele clădirii a fost „îmbrăcată” în verdeață, va fi implementat în toate cartierele din acest sector.

Reamintim că principalele cartiere din sectorul 4 al Capitalei sunt:

  1. o parte din centrul civic (porțiunea de sud-est din zona Piața Unirii)
  2. Tineretului
  3. Berceni
  4. Progresul
  5. Apărătorii Patriei
  6. Giurgiului
  7. Olteniței.

Promisiunea că acest tip de "pereți verzi" se va regăsi și în alte locuri din sectorul 4 a fost reluată de Daniel Băluță pe 10.09.2020 (în plină campanie electorală pentru alegerile locale din 2020), cu ocazia inaugurării noului sediu de la Colegiul Național „Octav Onicescu”:

Am finalizat un proiect pilot, extrem de așteptat de întreaga comunitate. Este vorba despre o investiție a Sectorului 4, care are mai multe componente. Prima componentă este cea a soluțiilor europene pentru mediu și anume, conceptul de green deal, sens în care avem chiar aici lângă noi, un perete verde, pe care îl veți regăsi multiplicat în multe alte locuri din sectorul nostru, pentru că, începând cu exercițiul financiar 2021-2027 vom avea bani și suntem pregătiți cu proiecte pentru accesarea fondurilor europene pentru a implementa acest concept.

de verificat
Verificăm dacă au fost implementate fațade de clădiri îmbrăcate în verdeață și în celelalte principale cartiere din sectorul 4 (Tineretului, Progresul, Apărătorii Patriei, Giurgiului, Olteniței).
un răspuns
1

Căutări pe site-ul Primărieiinsert_link

Am căutat pe site-ul Primăriei Sectorului 4 după diferiți termeni de căutare, ca să găsesc și alte proiecte despre fațade de clădiri, îmbrăcate în verdeață:

  • căutarea după termenii "fațadă îmbrăcată în verdeață" nu a dat niciun rezultat;
  • căutarea după termenii "mini grădină" (denumirea folosită în comunicatul de presă din 10.09.2020, care anunța inaugurarea noului sediu de la Colegiul Național “Octav Onicescu”) nu a dat nici ea vreun rezultat;
  • căutarea după termenii "pereți verzi" (denumirea folosită în comunicatul de presă al Primăriei Sectorului 4, din 17.11.2020, care anunța lansarea Concursului Internațional de Soluții pentru realizarea de „Pereți Verzi”, pentru a accesa fondurile Pactului Ecologic European) nu a dat niciun rezultat;
  • căutarea după termenii "fațade verzi" nu a dat niciun rezultat.

Am căutat și în arhiva Hotărârilor de Consiliu Local Sector 4:

  • după termenii "pereți verzi". Am găsit o singură hotărâre locală, HCL Sector 4 nr. 203/2023, care menționează sintagma "sistem de pereți verzi" în proiectul de "Regenerare a spațiilor publice prin modernizarea sistemului rutier, spațiului pietonal, platformelor și locurilor de parcare existente, spațiilor verzi și a platformelor de gunoi, modernizarea iluminatului public de tip smart, supraveghere video și sistem wi-fi - Sistem de pereți verzi". Nu este clar despre ce pereți verzi este vorba, nici măcar din anexa hotărârii; atenție, aceasta este doar o hotărâre pentru aprobarea proiectului, nu include pașii pentru licitație publică și atribuirea propriu-zisă a contractului;
  • după termenii "fațade verzi", nu am găsit niciun rezultat;
  • după termenii "mini grădină", iarăși niciun rezultat;
  • după termenii "fațadă îmbrăcată în verdeață", "fațadă cu verdeață", niciun rezultat.

Căutări pe site-ul "Totul Verde"insert_link

Am căutat pe site-ul Totul Verde, care reprezintă compania ce are în grijă spațiul public din sectorul 4 (companie aflată în subordinea Consiliului Local al Sectorului 4). La pagina Anunțuri, am găsit următoarele anunțuri care au ca obiect "perete verde" sau "perete vertical":

  • ianuarie 2023: contractul de mentenanță pentru peretele verde vertical din incinta Colegiului Tehnic "Octav Onicescu";
  • iulie 2020: anunț pentru procurare și montaj pereți (verzi) verticali; nu este specificat locul montării, deci s-ar putea să fie chiar anunțul pentru montarea de la Colegiul Tehnic "Octav Onicescu" (care era finalizată pe 25 august 2020).

Nu am găsit niciun alt anunț pentru montarea de pereți verzi verticali, pe site-ul "Totul verde", în perioada septembrie 2020 - mai 2024.

Căutări pe Facebook și pe SEAP (actualizare 4 iunie 2024)insert_link

Nici pe pagina oficială de Facebook a lui Daniel Băluță nu am găsit alte proiecte implementate, care să conțină "perete verde" sau "fațadă verde", cu o excepție.

Este vorba de postarea din 25.11.2020, în care Băluță spunea că a fost publicat în SEAP concursul internațional de soluții pentru realizarea pereților verzi. Anunțul din SEAP poate fi citit aici, a fost publicat în SEAP pe 24.11.2020 și se referă la "soluții de amenajare arhitecturală combinată cu amenajare peisageră pentru un model de perete verde aferent unei clădiri – bloc/școală/gradiniță". Conform SEAP, acest concurs de soluții a fost anulat.

În SEAP am mai găsit alte două anunțuri, cu același titlu ca anunțul din 24.11.2020 ("Amenajare < pereti verzi > cladiri, sistem integrat din plante"), fiind vorba de același concurs (aceeași descriere, aceeași finanțare din fonduri bugetare, nu fonduri europene):

Din interfața SEAP nu se înțelege de ce au fost anulate cele 3 concursuri de mai sus, nici dacă a fost desemnată vreo soluție câștigătoare, nici dacă a fost desemnată vreo companie câștigătoare, căreia să i se atribuie direct contractul de amenajare a acestor pereți verzi.

Concluzie (actualizare 4 iunie 2024)insert_link

Nu este clar dacă proiectul cu fațadă verde (acoperită cu plante) de la Colegiul Tehnic "Octav Onicescu" a mai fost implementat în alte locuri din sectorul 4. Promisiunea este deci indecidabilă.

gavel indecidabilă
1

Interfața SEAP este absolut atroce, dar am reușit să găsesc trei anunțuri: anunț 1, anunț 2, anunț 3. Toate trei au procedura blocată (vezi butonul verde „Vizualizare procedură”), dar au declarații de participare (care, cred, înseamnă oferte depuse).

1

Am inclus feedback-ul în răspunsul actualizat azi. Verdictul promisiunii s-a schimbat de la "încălcată" la "indecidabilă".

ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored