Consider acest demers pripit și lipsit de responsabilitate și intenționez să îl contest în instanță. Pentru 4 săptămâni, atât cât au mai rămas până la alegeri, s-a preferat o astfel de variantă grăbită și nechibzuită, pierzându-se din vedere complet interesul comunității, respectiv acela de nu avea un vid de conducere și coordonare la nivelul Primăriei Sectorului 3.

Robert Negoiță · 31 august 2020 · surse:

1
context

Pe 31 august 2020, prefectul Capitalei l-a demis pe Robert Negoiță din funcția de primar al Sectorului 3 deoarece Negoiță s-a înscris pentru alegerile locale din septembrie 2020 pe lista altui partid (Alianța Electorală Pro București 2020, alcătuită din Partidul București 2020 și Partidul Pro România).

scop
Verificăm dacă legea permite unui politician să fie membru în două partide simultan și în ce condiții încetează mandatul unui primar în funcție.
2 răspunsuri
1

Legea prevede următoarele:

  1. Legea partidelor politice (legea nr. 14/2003, republicată) spune la Capitolul II, Art. 8, paragraful (1) că "Un cetățean român nu poate face parte în același timp din două sau mai multe partide politice". Aceeași lege spune la Art. 8 paragraful (2) că "Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior".

  2. Codul administrativ din 03 iulie 2019, publicat de Guvernul României, prevede la Art. 160 că "Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri: a) demisie; (...)".

Candidatura lui Robert Negoiță pentru funcția de primar al Sectorului 3 al Municipiului București a fost admisă de Biroul Electoral de Circumscripție nr. 3 din Sectorul 3 la data de 19.08.2020 (vezi paragraful 9).

Deci Negoiță practic și-a dat demisia din PSD prin înscrierea pe lista electorală a Alianței Electorale Pro București 2020 și a pierdut automat mandatul său de primar, la momentul admiterii candidaturii sale. Ca urmare, demiterea lui nu poate fi considerată nici pripită, nici iresponsabilă, mai ales că primăriile de sector au și viceprimari.

gavel falsă
1

Ar merita adăugat un paragraf despre organigrama Primăriei Sectorului 3, ca să infirmi și restul afirmației, că ar exista un vid de conducere și coordonare. Există reguli care clarifică cine preia funcțiile primarului demisionar.

0

Codul administrativ din 03.07.2019 menționează la Articolul 163 paragraful (1) că:

În caz de vacanță a funcției de primar, în caz de suspendare din funcție a acestuia, precum și în situațiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atribuțiile ce îi sunt conferite prin prezentul cod sunt exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local în condițiile art. 152 alin. (4), cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției.

Așadar, în cazul demisiei/demiterii primarului, Primăria Sectorului 3 nu ar fi avut un "vid de conducere și coordonare", cum a afirmat Robert Negoiță, întrucât atribuțiile primarului demisionar/demis sunt preluate automat de viceprimar.

gavel falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored