Am o veste mare pentru București. Astăzi am început procedurile pentru consolidarea imobilului ARO / cinema Patria din bulevardul Magheru, încadrat în clasa I de risc seismic.

Clotilde Armand · 8 decembrie 2020 · surse:

1
context

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, declara în decembrie 2020 că au început procedurile pentru consolidarea imobilului ARO - Cinema Patria din centrul Capitalei (situat pe bulevardul Gheorghe Magheru nr. 12-14), încadrat în clasa I de risc seismic. Iată anunțul în întregime:

Am o veste mare pentru București. Astăzi am început procedurile pentru consolidarea imobilului ARO / cinema Patria din bulevardul Magheru, încadrat în clasa I de risc seismic.

Este vorba despre o colaborare între Primăria Sectorului 1 care administrează Cinema Patria și Primăria Capitalei prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic - condusă de Edmond Niculușcă (căruia îi mulțumesc încă o dată pentru activitatea lui în folosul comunității).

Continuăm să ne respectăm angajamentele asumate.

Imobilul ARO - Patria este un monument istoric din municipiul Bucureşti, construit între anii 1929-1931, în stil Art Déco. El cuprinde două aripi (cu P+7 etaje spre bulevardul Magheru şi P+4 etaje spre strada Arthur Verona) şi un turn masiv construit pe 11 nivele (P+10 etaje). Parterul adăposteşte spaţii comerciale, printre care şi fostul Cinema Patria.

Denumirea inițială (ARO) provine de la Societatea “Asigurarea românească” (pentru care fusese construit), iar denumirea "Patria" a primit-o în 1935, când a fost inaugurat cinematograful cu același nume. (Surse Wikipedia, G4Media)

Imobilul ARO - Patria se află pe lista monumentelor istorice din România, publicată de Ministerul Culturii în 2010 (vezi pagina 289, itemul 1385):

Document PDF publicat de MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL, cu LISTA MONUMENTELOR ISTORICE în 2010

Conform Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), imobilul ARO - Patria este încadrat în clasa I de risc seismic încă din anul 1993 (vezi pagina 3, itemul 122).

de verificat
Verificăm dacă imobilul ARO - Patria din București a fost consolidat.
un răspuns
1

Am căutat pe site-ul Primăriei Sectorului 1 informații referitoare la imobilul ARO-Patria (situat în bulevardul Gheorghe Magheru, nr. 12-14, sector 1, București), folosind termenul de căutare "imobilul ARO". Am găsit doar două rezultate relevante (din 2020 încoace), mai exact două hotărâri ale Consiliului Local, din 2020:

  • Hotărârea Consiliului Local nr. 213 din 30.07.2020, care deleagă Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1 SA, lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare a acestui imobil;
  • Hotărârea Consiliului Local nr. 298 din 21.12.2020, care anulează hotărârea anterioară a Consiliului Local, vizavi de acest imobil (HCL nr. 213/30.07.2020).

Am căutat pe site-ul Primăriei Sectorului 1 și după adresa imobilului (folosind termenul de căutare "bulevardul Gheorghe Magheru nr. 12") și am găsit un singur rezultat relevant (din 2020 încoace). Este vorba de Hotărârea Consiliului Local nr. 3 din 28.01.2021, care prevede 3 pași mari în scopul consolidării acestui imobil:

  1. transferul imobilului ARO-Patria, din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 în administrarea Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), pe durata lucrărilor de consolidare;
  2. obligativitatea ca AMCCRS să demareze lucrările de consolidare ale acestui imobil în maxim 24 de luni de la data acestei hotărâri;
  3. transferul imobilului înapoi în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1, în cazul în care AMCCRS nu respectă pasul 2.

Cele 24 luni stipulate în HCL nr. 3/28.01.2021 s-au încheiat la începutul lui 2023. Deci acum imobilul se află în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1. Nu există date oficiale cum că ar fi fost transferat către altă administrație sau companie (ulterior lunii ianuarie 2023), întrucât nu am găsit alte referințe pentru acest imobil pe site-ul Primăriei Sectorului 1, vezi căutările de mai sus.

Iată cum arăta imobilul ARO-Patria:

Concluzie:

Este clar că imobilul ARO - Patria nu a fost consolidat în perioada decembrie 2020 - martie 2024. Promisiunea este deci încălcată.

gavel încălcată
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored