Îmi propun să dezvolt, împreună cu echipa de la Consiliul local, Autobuzul copiilor pe traseele STB din sector.

Radu Mihaiu · 28 august 2020 · surse:

1
context

Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, a promis în campania electorală din septembrie 2020 că va dezvolta 5 proiecte concrete în sectorul 2. Unul dintre acestea este "Autobuzul copiilor pe traseele STB din sector", care presupune:

înființarea de autobuze școlare pentru copii, care să fie organizate în jurul școlilor. Aceste autobuze vor prelua copiii din stațiile STB, îi vor duce la școală, iar aceștia se vor da jos din autobuz în plină siguranță, în curțile școlilor.

Pe lângă beneficiul major pentru părinți, care astfel câștigă timp prețios în fiecare dimineață, această măsură ajută și la degrevarea traficului deja supraîncărcat din sector.

Proiectul este deja funcțional la nivelul primăriei generale, pentru anumite școli, în alte sectoare ale Bucureștiului (sectorul 1, 3 și 6) - există deci experiența în administrație, precum și modele de implementare ale celorlalte sectoare.

Într-o postare de pe pagina sa oficială de Facebook, din 25 septembrie 2020, Radu Mihaiu a mai folosit și denumirea de "autobuzul verde", pentru același proiect:

Tot cu gândul la ei, vrem să lansăm autobuzul verde, cu ridicarea copiilor din stațiile STB și lăsarea lor în proximitatea școlilor unde învață.

Notă #1: Website-ul radumihaiu.ro nu afișează o dată calendaristică pentru publicarea programei sale electorale, de aceea am ales ca data acestei promisiuni să fie prima zi din campania electorală pentru alegerile locale din 2020, adică 28 august 2020 (conform calendarului oficial al alegerilor locale din 2020).

Notă #2: Întrucât se apropie următoarea campanie electorală (pentru mandatul 2024-2028), voi atașa aici PDF-urile sus-menționate:

PDF cu programul electoral al lui Radu Mihaiu pentru alegerile locale din septembrie 2020

PDF cu calendarul oficial al alegerilor locale din 2020

de verificat
Verificăm dacă Radu Mihaiu a înființat "Autobuzul copiilor" pe traseele STB din sectorul 2, în primul său mandat ca primar (2020-2024).
un răspuns
1

Am căutat pe site-ul Primăriei Sectorului 2 informații despre "autobuzul copiilor" și "autobuzul verde", dar nu am găsit nimic.

Am căutat și pe pagina oficială de Facebook a lui Radu Mihaiu, dar nu am găsit nicio postare despre "autobuzul copiilor", sau despre "autobuzul verde" (în afară de postarea din 25.09.2020, pe care am menționat-o deja la Contextul promisiunii).

Am căutat și în arhiva Hotărârilor de Consiliu Local Sector 2 după următorii termeni de căutare:

și am găsit un singur rezultat relevant, mai exact Hotărârea Consiliului Local Sector 2 nr. 353/27.09.2023, care spune că:

Art. 1. Se aprobă participarea Sectorul 2 al Municipiului București în cadrul ,,Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puțin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, finanțat de către Administrația Fondului pentru Mediu.

Art. 2. Obiectivul final al proiectului de finanțare cu titlul „Transport verde pentru școlile din Sectorul 2”, ce urmează a fi depus de către Sectorul 2 al Municipiului București conform Ghidului de finanțare aferent Programului, este de a achiziționa un număr de 10 microbuze electrice și un număr de 5 stații de reîncărcare aferente acestora.

Așadar, în septembrie 2023, Consiliul Local Sector 2 a votat pentru achiziționarea a 10 microbuze electrice și 5 stații de reîncărcare aferente acestora, destinate pentru transportul elevilor, prin programul de finanțare oferit de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Mai departe, am căutat pe site-ul AFM informații despre acest program de achiziționare a microbuzelor electrice pentru elevi. La pagina "Programe de finanțare", secțiunea "Programe în derulare", am găsit pagina "Microbuze pentru elevi" și am verificat dacă Primăria Sectorului 2 figurează pe lista de Cereri aprobate. Nu figurează acolo.

Primăria Sectorului 2 apare pe lista de Cereri respinse, conform centralizatorului de proiecte respinse, publicat de AFM pe data de 27.03.2024.

Prin urmare, proiectul „Transport verde pentru școlile din Sectorul 2”, demarat de Primăria Sectorului 2 în septembrie 2023, este momentan blocat. Promisiunea este și ea blocată momentan.

gavel blocată
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored