Așa arată acum stațiile de tramvai, reparate și modernizate. Sunt doar primele pe care le-am finalizat, dar toate cele din sectorul 3 vor trece prin același proces.

Robert Negoiță · 25 noiembrie 2020 · surse:

1
context

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, afirma în noiembrie 2020 că va repara și moderniza toate stațiile de tramvai din sectorul 3.

Iată cum arăta o stație de tramvai din sectorul 3 (capturi de ecran din video-ul postat de Robert Negoiță):

 • înainte de reparare/modernizare:

  Captură de ecran din video-ul postat de Robert Negoiță, în care se vede o stație de tramvai din sectorul 3, cu gardul de protecție ruginit.

 • după reparare/modernizare:

  Captură de ecran din video-ul postat de Robert Negoiță, în care se vede o stație de tramvai din sectorul 3, cu gardul de protecție refăcut, plus pavajul și coșul de gunoi schimbate.

La nivelul Capitalei, existau 608 stații de tramvai în zona urbană, la sfârșitul anului 2022, iar harta rețelei de tramvaie arăta așa în aprilie 2024, conform TPBI:

Document PDF publicat de site-ul Transport Public București Ilfov (TPBI), reprezentând harta rețelei de tramvaie din București, la 12 aprilie 2024.

Deci estimativ ar fi aproximativ 100 de stații de tramvai în fiecare din cele 6 sectoare ale Bucureștiului.

de verificat
Verificăm dacă Robert Negoiță a reușit să repare și să modernizeze toate stațiile de tramvai din sectorul 3.
un răspuns
1

Reamintim că sectorul 3 al Capitalei este delimitat la sud de Splaiul Unirii, la nord de Bulevardul Regina Elisabeta, Bulevardul Hristo Botev, Calea Călărași și Bulevardul Basarabia, la nord-est de Lacul Pantelimon și la est de strada Drumul între Tarlale.

Am folosit această hartă interactivă a tramvaielor, publicată de STB (Societatea de Transport București), pentru a afla ce linii de tramvai circulă pe raza sectorului 3. Este vorba de liniile de tramvai 1, 10, 14, 16, 17, 19, 23, 27, 36, 40, 55.

Fără a ne complica să calculăm numărul exact de stații de tramvai de pe raza sectorului 3, o abordare mai simplă ar fi să verificăm pe Google Maps (în modul Street View) cum arată câteva stații de tramvai din sectorul 3, alese aleatoriu. Pentru asta ne trebuie segmentele exacte de traseu care trec prin sectorul 3.

Iată traseele tramvaielor care circulă în sectorul 3:

 • pentru liniile 1 și 10: segmentul de traseu dintre stația "Pod Mihai Bravu" și stația "Piața Hurmuzachi", vezi segmentul pe Google Maps;

 • pentru liniile 14 și 55: segmentul de traseu dintre stația "Piața Sfânta Vineri" și stația "Hala Traian", vezi segmentul pe Google Maps;

 • pentru liniile 16 și 17: segmentul de traseu dintre stația "Piața Sfânta Vineri" și stația "Piața Sfântul Gheorghe", vezi segmentul pe Google Maps;

 • pentru linia 19: segmentul de traseu dintre stația "Școala Generală 81" și stația "Chimopar" (capăt de linie), vezi segmentul pe Google Maps;

 • pentru linia 23:

  • segmentul de traseu dintre stația "Nerva Traian" și stația "Șoseaua Mihai Bravu", vezi segmentul pe Google Maps;
  • segmentul dintre stația "Liviu Rebreanu" și stația "Faur Poarta 4", vezi segmentul pe Google Maps;
 • pentru linia 27: segmentul de traseu dintre stația "Voluntarilor" și stația "Dumbrava Nouă" (restul de traseu este comun cu linia 19); vezi segmentul pe Google Maps;

 • pentru linia 36: segmentul de traseu dintre stația "Lucrețiu Pătrășcanu" și stația "Republica" (capăt de linie); vezi segmentul pe Google Maps;

 • pentru linia 40: tot traseul, vezi pe Google Maps.

Am verificat aleatoriu câteva stații de tramvai din segmentele de traseu menționate mai sus. Am găsit lejer 9 stații care nu erau modernizate anul trecut, conform imaginilor de pe Google Maps (mod Street View), realizate în perioada aprilie - octombrie 2023 (după caz):

Iată și câteva fotografii mai recente, realizate de Dignitas pe 25 aprilie 2024:

Concluzie:

Am găsit, pe Google Maps (Street View) și pe teren, și stații de tramvai nereparate și nemodernizate, și stații modernizate. Deci nu toate stațiile de tramvai din sectorul 3 au beneficiat de modernizarea anunțată de Robert Negoiță. Promisiunea este "îndeplinită parțial".

gavel îndeplinită parțial
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored