Peste 67% dintre români sunt favorabili organizării împreună a unor alegeri anul viitor [2024].

Ionuț Stroe · 8 ianuarie 2024 · surse:

1
context

În cadrul emisiunii tv "România Politică" de la postul de televiziune Prima News, Ionuț Stroe, deputat și purtător de cuvânt al PNL, a declarat că peste 67% dintre români sunt favorabili organizării împreună a unor alegeri în anul 2024, dintre cele 4 tipuri de alegeri programate. Vezi declarația începând cu minutul 1:23:11 al emisiunii.

Reamintim că în 2024 vor trebui organizate în România toate cele 4 tipuri de alegeri electorale:

Data alegerilor europarlamentare este deja fixată în toate țările UE, pentru weekend-ul 6-9 iunie 2024. Data celorlalte alegeri electorale organizate în 2024 în România nu era stabilită încă pe 1 februarie 2024, conform Autorității Electorale Permanente.

O analiză Hotnews explică de ce comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare este ilegală, pe lângă faptul că ar favoriza partidele PSD și PNL (prin prezența mai mare la vot):

Procedural alegerile locale trebuie organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în funcție în termen de 20 de zile de la data alegerii în funcție. Organizarea alegerilor locale cu trei luni înainte de termen [presupune] ca cei aleși pe funcții în administrația locală să aștepte trei luni până la preluarea mandatului.

de verificat
Verificăm dacă există un studiu oficial care să ateste faptul că 67% dintre români ar prefera comasarea unor alegeri electorale, dintre cele 4 alegeri programate în 2024.
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored