Din 22 de companii [municipale], [primarul general Nicușor Dan] are în continuare 11 companii pe care le consideră foarte utile, deși în campania electorală le denigra, iar acum aceste 11 societăți au 2,5 miliarde [de lei] datorii.

Gabriela Firea · 29 septembrie 2023 · surse:

1
context

Într-un interviu acordat Digi24, fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, a păstrat jumătate din companiile municipale înființate de ea în mandatul 2016-2020, deși el criticase utilitatea acestora, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din septembrie 2020. Vezi înregistrarea interviului integral începând cu minutul 18:48.

Iată lista companiilor municipale înființate de Gabriela Firea în perioada 2017-2018 (sursa aici), precum și instituțiile din cadrul Primăriei Municipiului București (PMB), cu roluri în aceleași domenii, care existau înainte de 2017 (conform bugetului propriu al PMB pe 2017 și al altor documente emise în 2017) și care au funcționat în paralel cu companiile municipale (conform rapoartelor anuale pe 2018 și 2019):

nr. compania înființată instituții existente deja în primărie în 2017
1 Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Direcția Generală Investiții
2 Compania Municipală Energetică București SA (CMEB) fostul RADET (până la intrarea în faliment în 2019)
3 Compania Municipală Consolidări SA Administrația Municipală pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic
4 Compania Municipală Turistică Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic
5 Compania Municipală Tehnologia Informației Direcția Sisteme Informatice
6 Compania Municipală Managementul Traficului Administrația Străzilor
7 Compania Municipală Parking București SA Administrația Străzilor
8 Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București
9 Compania Municipală Imobiliară București Administrația Fondului Imobiliar
10 Compania Municipală Pază și Securitate București SA Direcția Generală de Poliție Locală și Control a MB
11 Compania Municipală Eco Igienizare București SA Direcția Generală Servicii Publice
12 Compania Municipală Agrement București SA Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement
13 Compania Municipală Publicitate și Afișaj București SA Direcția Relații Publice și Informare
14 Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA Direcția de Mediu, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement
15 Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București SA Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului, Administrația Străzilor
16 Compania Municipală Sport pentru Toți București SA Direcția Cultură Sport Turism
17 Compania Municipală Iluminat Public București SA Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului, Administrația Străzilor
18 Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA Direcția de Mediu, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement
19 S.C. Trustul de Clădiri Metropolitane București SA Administrația Fondului Imobiliar
20 Compania Municipală Managementul Transportului București SA Administrația Străzilor
21 Compania Municipală Medicală București Administrația Spitalelor si Serviciilor Medicale
22 Compania Municipală Cimitire București SA Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane

În 2018, Curtea de Apel București a anulat hotărârile de înființare a 20 dintre aceste companii municipale, pe motiv că au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu dintre consilierii din CGMB (Consiliul General al Municipiului București), față de două treimi, cât prevede legea. Procesul a fost inițiat de USR.

În 2019, majoritatea PSD-ALDE din CGMB a introdus în legalitate cele 20 de companii cu hotărâri de înființare anulate de instanță. Aprobarea a fost posibilă după ce Guvernul Dăncilă a modificat prin Ordonanță de Urgență Codul Administrativ, astfel încât proiectele care vizează administrarea patrimoniului pot fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție. Alianța PSD-ALDE nu deținea două treimi în Consiliul General al Municipiului București, deci nu putea introduce companiile în legalitate fără votul opoziției, înainte de modificarea Codului Administrativ.

În 2020, Nicușor Dan a promis încă din campania electorală că va desființa companiile municipale, iar odată ajuns primar, a prezentat și etapele de desființare a acestora.

Activitatea companiilor municipale în perioada 2017-2019 se regăsește în rapoartele anuale ale primarului general al Bucureștiului. Însă mai multe investigații independente au demonstrat fie inutilitatea, fie ineficiența acestor companii municipale: vezi articolul din cursdeguvernare, reportajul ProTV, articolul din EuropaLiberă, articolul din b365 etc.

de verificat
Verificăm 1) dacă PMB a păstrat cu intenție (și încă mai folosește) 11 companii municipale (din cele 22 înființate de fostul primar general) și 2) dacă aceste 11 companii municipale au datorii de 2,5 miliarde de lei în septembrie 2023.
0

Cred că merită inclus și un link la articolul 139 (g) din Codul Administrativ.

un răspuns
1

Pe site-ul actual al PMB (Primăria Municipiului București), găsim lista instituțiilor subordonate denumite companii municipale (sunt 11 la număr):

Captură de ecran de pe site-ul Primăriei Municipiului București, www.pmb.ro, pagina cu lista companiilor municipale care încă mai există

Din lista de mai sus, nu luăm în calcul următoarele 3 companii:

  • Societatea de Transport București STB S.A., deoarece aceasta a luat naștere în 2018 prin schimbarea formei juridice (în societate pe acțiuni) a Regiei Autonome de Transport București (RATB), care exista încă din 1990;
  • Centrul de Sănătate STB S.A., înființat în 1990;
  • Societatea Service Ciclop S.A., înființată în 1998.

Restul de 8 companii municipale (din lista de mai sus) au fost înființate de Firea în perioada 2017-2019, conform tabelului din PDF-ul de mai jos. Verificăm ce datorii aveau aceste companii la finalul anului 2022:

PDF cu lista companiilor municipale înființate de Gabriela Firea în perioada 2017-2019, care încă mai există în 2023, și datoriile acumulate de aceste companii, de la înființarea lor până la finalul anului 2022. Date financiare de pe risco.ro

Din datele de mai sus, putem spune că afirmația este "în general falsă", deoarece:

  • în septembrie 2023, au rămas doar 8 companii municipale (nu 11), din cele 22/23 (†) inițiale;
  • datoriile acumulate de aceste companii municipale (al căror principal acționar este Consiliul General al Municipiului București, deci PMB), până la finalul anului 2022, se ridică la aproximativ 869 de milioane de lei, nu la 2,5 miliarde de lei.

(†) Una din cele 22 de companii municipale inițiale, Compania Municipală Energetica București S.A., s-a divizat în două noi companii în 2019: Compania Municipală Energetică Servicii București S.A. și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. . De aici provine numărul 23.

Mai mult, actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat în august 2023 că a reușit să închidă 15 companii municipale, din cele 22 inițiale, ceea ce demonstrează că și-a menținut opinia vizavi de utilitatea și eficiența acestora. Restul de 7 companii municipale rămase (de la 22 la 15) sunt chiar cele 8 (vezi †) companii analizate mai sus.

gavel în general falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored