PSD-ul nu vine cu noi taxe.

Marcel Ciolacu · 1 februarie 2023 · surse:

0
context

În declarația de presă susținută pe 1 februarie 2023, la Parlament, Marcel Ciolacu a vorbit și despre posibilitatea de a introduce noi taxe în 2023, subiect vehiculat deja în presa locală. Vezi declarația începând de la minutul 02:12.

scop
Verificăm dacă PSD susține introducerea vreunei taxe noi în anul 2023.
un răspuns
0

Un comunicat de presă publicat pe site-ul psd.ro, pe 1 februarie 2023, confirmă susținerea PSD-ului pentru introducerea unei noi taxe în 2023, denumită "taxa de solidaritate":

PSD promovează, fără rezerve, principiul unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii pentru că o astfel de măsură este absolut necesară în contextul actual în care populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor. (...) Taxa de solidaritate propusă de PSD vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat. Aceste firme cu venituri foarte mari au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri.

Captură de ecran pentru comunicatul de presă de pe 1.02.2023 de pe site-ul psd.ro

Afirmația lui Marcel Ciolacu este deci falsă.

Notă: a nu se confunda "taxa de solidaritate pentru toate companiile mari" din viziunea PSD, cu "taxa de solidaritate pentru companiile din sectorul energetic", care este o taxă la nivel de UE (denumită oficial "contribuție de solidaritate" și introdusă în octombrie 2022), impusă tuturor companiilor din sectorul energetic ale căror profituri pe anii 2022-2023 depășesc o creștere de 20% față de nivelul mediu al profiturilor din ultimii trei ani (2018-2021). Această "contribuție de solidaritate" este o măsură UE de contracarare a crizei energetice survenite în 2022, iar în România a fost implementată prin OUG nr. 186/2022.

gavel falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored