Pînă [la finalul lui] 2021 va fi dezafectată o capacitate instalată de 1.695 MW de producție de energie electrică. Populația a fost lăsată descoperită în plină iarnă.

Dan Nica · 5 noiembrie 2021 · surse:

1
context

După aprobarea PNRR pe 28 octombrie 2021 și în perioada de interimat a guvernului Cîțu (demis prin moțiune de cenzură pe 5 octombrie, urmat de guvernul Ciucă pe 25 noiembrie), europarlamentarul PSD Dan Nica a declarat:

În timp ce Austria ia în serios posibilitatea unui blackout (pană de curent) în toată Europa, pregătindu-și populația pentru situații excepționale și amenințări ipotetice, cum ar fi o pană de curent, situație care poate fi evitată prin construirea unor noi capacități de producție, din Planului Național de Redresare și Reziliență negociat după perdea de PNL și USR reiese clar că pînă la finalul acestui an vor fi dezafectate mai multe centre de producție de energie electrică, fără a exista vreo alternativă care să asigure nevoile cetățenilor în plină iarnă. Astfel:

1.Pînă în semestrul 2 (S2) 2021 va fi dezafectată o capacitate instalată de 1.695 MW de producție de energie electrică.

2.În 2021 (S1) și 2022 ( S1 și S2) – dezafectarea unei capacități instalate cumulate de 2.355 MW de producție de energie electrică pe bază de cărbune/lignit.

3.Din 2021 (S2) și pînă la finalul lui 2025 se are în vedere dezafectarea unei capacități instalate cumulate de 3.780 sau 4.590 MW.

Dan Nica a apreciat și efectul acestei dezafectări:

Partidele de pe locul doi în alegerile din 2020, PNL și USR, au negociat în secret un PNRR care, în contextul actualei avalanșe de scumpiri, va arunca noi poveri fiscale pe umerii românilor, va bloca majorarea veniturilor și, din păcate, va abandona cetățenii în pragul unei ierni greu de suportat, guvernarea de dreapta eșuând în a construi ceva durabil în ultimii doi ani. În demersul lor politicianist de a se ține cu disperare de scaune, miniștrii Guvernului Cîțu au compromis o oportunitate vitală pentru România și cetățenii săi: Planul Național de Redresare și Reziliență. Populația a fost lăsată descoperită în plină iarnă, fără nicio strategie concretă în fața unor angajamente care arată, din nou, o neconcordanță absolut inconștientă, chiar criminală, între nevoile urgente ale românilor și planurile guvernanților. Înțeleg acum rațiunea cinică de a ține la secret PNRR.

scop
Analizăm (1) dacă România a dezafectat o capacitate de 1.695 MW în anul 2021 și (2) dacă da, ce impact a avut dezafectarea asupra populației.
un răspuns
1

Clauza relevantă din PNRRinsert_link

Clauza în discuție se regăsește în PNRR, Partea a II-a, Componenta 6 - Energie.

Conform documentului (pagina 8), puterea electrică totală produsă pe bază de cărbune era de 4.590 MW în 2021, din care 1.695 MW trebuiau dezafectați în acel an, iar restul treptat pînă în 2032.

Stadiul implementăriiinsert_link

Uniunea Salvați România a lansat un site de monitorizare a jaloanelor din PNRR. Site-ul marchează dezafectarea a 1.695 MW ca fiind îndeplinită, cu observația:

Ministerul Energiei a raportat aceste capacități ca fiind dezafectate încă din timpul negocierilor pentru PNRR și aceasta a fost poziția constantă pe care ministerul a transmis-o Comisiei Europene. Documentarea care atestă dezafectarea a fost transmisă la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în decembrie 2021 și urmează a fi trimisă către Comisia Europeană.

Comisia Europeană nu a confirmat încă îndeplinirea acestui jalon, dar ministrul energiei, Virgil Popescu, a confirmat că este vorba despre Termocentrala Mintia (județul Hunedoara). Aceasta are o putere de 1.285 MW conform site-ului oficial. Termocentrala avea datorii de 3 miliarde de lei și funcționa fără aviz de mediu.

Contextul energeticinsert_link

Un raport al bankwatch.ro (vezi și fișierul PDF, pagina 59) confirmă cifra de 4.590 MW și oferă o cifră ceva mai mică pentru Termocentrala Mintia (1.050 MW).

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) raportează în permanență puterea instalată, defalcată pe categorii. Putem compara aceste valori cu cele din anii anteriori:

  • Puterea produsă din cărbune a scăzut în 2020 de la 4.787 MW la 3.092 MW, fix cu 1.695 MW.
  • Puterea produsă nuclear, solar, eolian și hidro a rămas constantă.
  • Puterea produsă din hidrocarburi a scăzut și ea ușor, cu 333 MW.
  • Puterea instalată totală a scăzut între 2015 și 2019 (cînd partidul lui Dan Nica era la putere) cu 3.168 MW (de la 23.865 MW la 20.697 MW).

În plus, în istoria recentă, România a instalat 1,100 MW de putere solară (fotovoltaică) într-un singur an (2013), cifră confirmată și de raportul ANRE pentru acel an (pagina 12):

Dacă luăm în calcul și celelalte posibilități pentru energia regenerabilă (în special cea eoliană), rezultă că o putere dezafectată de 1.000-1.700 MW ar trebui să fie ușor de suplinit. Motivul pentru care anul 2013 a fost unic este că, ulterior, statul român a redus drastic numărul de certificate verzi acordate. Vezi și articolul „Schimbări în politicile energiei regenerabile și implicațiile lor: cazul producătorilor români” (fișier PDF, pagina 7).

Efectele asupra sănătățiiinsert_link

Un studiu făcut de Greenpeace în 2019 estimează că termocentrala de la Mintia cauza 120 de morți premature pe an, pe lîngă 50 de cazuri de bronșită cronică pe an, 13 cazuri de greutate mică la nou-născuți și alte efecte nocive. Cauzele sînt poluarea cu PM2,5 și ploile cu metale grele și particule radioactive.

Un alt studiu cofinanțat de Comisia Europeană arată că, din 10.000 de instalații industriale din Europa (în anul 2009), primele 20 ca daune aduse sănătății umane și mediului erau, toate, centrale energetice pe bază de cărbune. România deține cinci dintre aceste centrale.

Concluzieinsert_link

Scopul (1) este în general adevărat, cu două mențiuni:

  • Capacitatea dezafectată a fost de 1.285 MW (sau 1.050 MW după alte surse), considerabil sub jalonul de 1.695 MW.
  • Dan Nica trece sub tăcere că este vorba despre energie produsă din cărbune, o tehnologie depășită, poluantă, problematică.

Scopul (2) este fals prin scoatere din context:

  • În timpul guvernării PSD anterioare au existat dezafectări chiar mai mari ale puterii instalate.
  • În toți acei ani, din cauza lipsei voinței politice, puterea regenerabilă instalată a stagnat.
  • Impactul asupra populației trebuie să ia în calcul și efectele grave asupra sănătății.
  • Puterea dezafectată nu dispare pur și simplu, ci este suplinită prin importuri. Este o soluție imperfectă, dar preferabilă unui dezastru ecologic.
gavel în general falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored