Am solicitat Comisiei Europene să stopeze aberația fostului guvern de a renunța la încălzirea cu lemne până în 2023.

Victor Negrescu · 7 decembrie 2021 · surse:

1
context

Într-un articol pe Facebook, Victor Negrescu a declarat:

Am solicitat Comisiei Europene să stopeze aberația fostului guvern de a renunța la încălzirea cu lemne până în 2023 în contextul în care aproape jumătate dintre români se încălzesc în acest mod.

În mediul rural sunt peste 80% astfel de locuințe, adică 2.700.000 de locuințe încălzite cu lemn, conform datelor Institutului Național de Statistică, iar ponderea este mai mare pentru zonele montane.

Din păcate, chiar dacă protejarea mediului și a pădurilor trebuie să fie o prioritate, este imposibil pentru România să găsească și să ofere soluții alternative până în 2023.

Această măsură reprezintă una dintre multiplele greșeli din PNRR care trebuie adaptate realităților și corectate în parteneriat cu instituțiile europene.

Surse: ProTV, agrointel.ro.

PS: „Va asigura durabilitatea și trasabilitatea biomasei pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și pădurilor și pentru a diversifica mixul energetic pentru încălzire și răcire, utilizând alte materii prime decât biomasa forestieră”.

Un simplu „și”, în plus, ar fi schimbat radical sensul acestei reforme: utilizând „și” alte materii prime decât biomasa forestieră. Dar nu au făcut-o. Prin textul lor exclud astfel total lemnul.

scop
Verificăm dacă guvernul Cîțu s-a angajat, prin PNRR sau altcumva, să renunțe la încălzirea cu lemne pînă în 2023.
PNRR
adăugată de cata pe 10 decembrie 2021
un răspuns
1

Clauza relevantă din PNRRinsert_link

Clauza în discuție se regăsește în PNRR, Partea a II-a, Componenta 6 - Energie.

Reforma 6 (paginile 25-28) vizează creșterea competitivității și decarbonizarea sectorului de încălzire – răcire, în special:

(iii) [Măsura] va diversifica mixului energetic (sic!) în sectorul încălzirii și răcirii, utilizând alte materii prime decât biomasa forestieră.

În celelalte două documente din arhivă, formulările sînt diferite:

(iii) [Reforma] va diversifica mixul energetic în sectorul încălzirii și răcirii, reducând componenta de biomasă forestieră.

(iii) [Măsura va] diversificarea (sic!) mixului energetic în încălzire și răcire exceptând biomasa forestieră.

Poziția Comisiei Europeneinsert_link

Comisia Europeană a dezmințit fără echivoc obligativitatea eliminării încălzirii cu lemne pînă în 2023:

Nu există nicio dispoziție specifică în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care să oblige autoritățile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023.

Termenul-limităinsert_link

Paginile 28-29 din documentul de mai sus arată că finalul lui 2023 este termenul-limită pentru intrarea în vigoare a legislației privind decarbonizarea sectorului de încălzire și răcire. Dar alte aspecte au termen pînă la 1 iulie 2026, în special „Direcționarea de fonduri europene/alte surse, spre reabilitare clădiri, cogenerare de înaltă eficiență, reabilitare rețele”.

„Un simplu «și» în plus”insert_link

Contrar afirmației lui Victor Negrescu, nu consider că un „și” în plus era necesar. Prin definiție, a diversifica înseamnă a conferi un aspect mai variat unui lucru (în acest caz, mixului energetic pentru încălzire și răcire). Nimic din definiție nu sugerează eliminarea componentelor existente (în cauză, încălzirea cu lemne). Remarc, totuși, că încălzirea cu lemne are o pondere de 90% în mediul rural, conform unui studiu al Ministerului Energiei, așadar adăugarea de componente regenerabile la acest mix este stringentă.

Cine plătește?insert_link

Nimic din componenta pe energie a PNRR nu lasă să se înțeleagă că încălzirea cu lemne va fi interzisă, iar posesorii de sobe cu lemne vor fi lăsați să înghețe. Dimpotrivă, unul dintre obiectivele reformei (pagina 26) este tocmai:

Creșterea absorbției fondurilor europene (inclusiv în cazul altor componente din PNRR) și a surselor din Fondul de Modernizare pentru reabilitarea rețelelor și înlocuirea surselor de producție pe bază de cărbune cu cogenerare de înaltă eficiență în aglomerări urbane și, potențial, cu producție pe bază de biomasă în urbanul mic.

Scopul PNRR este tocmai să cofinanțeze cu bani europeni reconstruirea infrastructurii depășite din punct de vedere tehnologic, categorie în care încălzirea cu lemne se încadrează cu brio.

Concluzieinsert_link

Interpretarea în limbaj natural a PNRR, precum și luarea de poziție a Comisiei Europene, construiesc o imagine coerentă și pozitivă privind reconstruirea sectorului încălzirii și răcirii pe baze tehnologice moderne, regenerabile. Eliminarea încălzirii cu lemn va juca un rol important în această tranziție, dar ea nu va fi impusă brutal prin lege.

Afirmația lui Victor Negrescu este falsă.

gavel falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored