Personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu [suportate] de către management, nu de către Ministerul Sănătății, așa încât pacientul să fie în siguranță, să aibă certitudinea că este tratat și diagnosticat de către personal medical care este fie vaccinat, fie testat.

Ioana Mihăilă · 19 iunie 2021 · surse:

1
context

Afirmația a fost făcută de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Prefectura Sibiu. Declarația poate fi urmărită începând cu minutul 14:10 al înregistrării video.

de verificat
Verificăm dacă Ministerul Sănătății (sau instituțiile de profil care gestionează pandemia de coronavirus în România) adoptă o hotărâre oficială prin care personalul medical nevaccinat împotriva Covid-19 va trebui să se testeze periodic, cel mai probabil din fonduri personale.
un răspuns
1

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a actualizat pe 2 iulie 2021 Recomandările de prioritizare a testării prin RT-PCR și/sau test rapid antigenic pentru SARS-Cov-2. La secțiunea C. a acestui document sunt menționate următoarele:

În vederea supravegherii, prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale cu SARS-CoV-2, personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic care face parte din una din categoriile de mai jos:

  • nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă și care nu a avut niciodată boala;
  • nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă și care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv,

se va testa* prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR o dată la 7 zile.

Conducerea unității medico-sanitare are obligația verificării rezultatului testării și a instituirii măsurilor care se impun. Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete.

*Aceasta testare se solicită în următoarele situații:

  • în condițiile în care rata cumulată a incidenței cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1000 de locuitori este mai mare sau egală cu 1,5;
  • pentru unități sanitare care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta delta a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidență din unitatea administrativ teritorială.

Definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) actualizare 02.07.2021

Documentul nu specifică (încă) cine plătește pentru aceste teste, câtă vreme personalul medical în cauză nu se vaccinează.

Afirmația este adevărată.

gavel adevărată
1

Am adăugat o etichetă ca să reevaluăm afirmația în octombrie. Declarația ministrului de pe 18 iulie pare să nuanțeze implementarea măsurii, pentru că în prezent avem cazuri puține. Asta deși Recomandările spun clar că varianta Delta impune testarea personalului indiferent de rata de incidență.

ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored