Legea nr. 223/2015 (legea privind pensiile militare de stat) este cea care reglementează pensiile „de serviciu”, adică pensiile pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale (denumiți mai jos „personalul”).
Conform acestei legi, pensiile de serviciu pot fi de 3 feluri:
Articolul 15
Pensia de serviciu poate fi:
a) pentru limită de vârstă;
b) anticipată;
c) anticipată parțială.
Pensia de serviciu pentru limită de vârstă necesită două condiții cumulative:
- o vârstă standard de pensionare de cel puțin 56 de ani (pentru personalul născut începând cu anul 1959), iar această vârstă crește progresiv până la 65 de ani (pentru personalul născut începând cu anul 1970);
- o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu,
conform Articolului 16 din legea de mai sus.
Pensia de serviciu anticipată necesită vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (descrisă mai sus), diminuată cu 5 ani, conform Articolului 17 din aceeași lege.
Pensia de serviciu anticipată parțială nu necesită o vârstă minimă împlinită pentru acest personal, ci doar o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, plus una din condițiile de mai jos:
- personalul respectiv este trecut în rezervă ori a încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
- personalul respectiv este trecut în rezervă sau direct în retragere ori a încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară,
conform Articolului 18 din aceeași lege.
De menționat că Facultatea de Poliție din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București are studii universitare de licență de 4 sau 3 ani, care formează ofițeri de poliție, poliție de frontieră, jandarmi, personal pentru imigrări și penitenciare și alte specializări.
Deci în teorie, un militar, polițist sau funcționar public cu statut special, născut în intervalul octombrie 1959 - decembrie 1961, atingea vârsta standard de pensionare la 56 de ani și putea cere pensionare anticipată începând cu vârsta de 51 de ani (vezi Anexa nr. 1 din legea de mai sus). Acesta este cel mai mic prag posibil pentru pensia de serviciu pentru limită de vârstă.
Iar în anumite condiții (trecere în rezervă etc), un cetățean român care a ieșit de pe băncile facultății la 23 de ani și a lucrat 20 de ani, din care măcar 10 ani ca polițist, se poate pensiona și la vârsta de 43 de ani, dacă cere pensie de serviciu anticipată parțială.
Concluzie
Legea nr. 223/2015 permite pensionarea polițistilor și militarilor la vârstele menționate de Hunor (48-50 de ani), dar numai în anumite condiții. Nu toți polițiștii și militarii se pot pensiona automat începând cu vârsta de 48-50 de ani. Afirmația este deci mixtă.