Trebuie să ne avem bine cu toată lumea, dar în mod special cu toate puterile mari: China, America, Rusia, India, Brazilia și cred că le-am spus pe toate. Germania nu este o țară puternică. Ce este în Europa astăzi este redus aproape la tăcere.

Călin Georgescu · 21 iunie 2024 · sources:

1
context

Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024 care s-a calificat în turul 2, a acordat un interviu la postul național TVR 3, în iunie 2024. El a declarat în acest interviu că la capitolul politică externă, România ar trebui să aibe relații foarte bune în special cu marile puteri ale lumii, care în opinia lui sunt doar China, SUA, Rusia, India și Brazilia.

Vezi declarația exactă începând cu minutul 21:12 al interviului de la TVR 3.

to verify
Verificăm care sunt cele mai mari puteri din lume în ziua de astăzi.
one answer
1

Întrucât Călin Georgescu s-a rezumat la doar 5 state când a numit marile puteri ale lumii, vom verifica care sunt cele mai puternice 5 state din lume, din punct de vedere economic și militar.

Conform World Bank, cele mai puternice 5 state din lume, din punct de vedere economic (ca PIB), în 2023, au fost următoarele:

  1. SUA
  2. China
  3. Germania
  4. Japonia
  5. India

Călin Georgescu a nominalizat doar 3 din cele 5 țări de mai sus (adică SUA, China, India).

Conform GlobalFirePower.com, cele mai puternice 5 state din lume, din punct de vedere militar, în 2024, sunt următoarele:

  1. SUA
  2. Rusia
  3. China
  4. India
  5. Coreea de Sud

Călin Georgescu a nominalizat 4 din cele 5 țări de mai sus (SUA, Rusia, China, India).

De remarcat că 4 din cele 5 țări pe care Călin Georgescu le consideră "marile puteri ale lumii" sunt de fapt membre BRICS (organizație interguvernamentală alcătuită din Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Ethiopia și Emiratele Arabe Unite).

Unii sunt de părere că BRICS ar fi opusul lui G7 (o altă organizație interguvernamentală, dar construită doar din țări vestice: Canada, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie și SUA). Vezi articolul publicat de Carnegie Endowment for International Peace în octombrie 2024.

Iarăși de remarcat e că SUA conduce ambele clasamente (economic și militar), dar nu a fost prima "mare putere a lumii" menționată de Georgescu.

Mai mult, Georgescu consideră că nicio țară europeană nu se numără printre "marile puteri ale lumii", în afară de Rusia (care se întinde pe 2 continente). Aici se vede înclinația lui pentru o clasificare mai degrabă militară, decât economică, a marilor puteri.

Afirmația este deci mixtă.

Lectură suplimentară:

Călin Georgescu a estimat mai corect marile puteri militare decât marile puteri economice ale lumii. Acest lucru sugerează că pentru el, conceptul de "mare putere a lumii" are mai degrabă o valoare militară, decât una economică.

Practic, el propune ca România să aibă relații foarte bune în special cu marile puteri militare ale lumii (SUA, Rusia, China, India).

Este neclar cum se împacă preferința lui Călin Georgescu pentru marile puteri militare ale lumii, cu principiul de pace pe care el îl promovează în toate discursurile publice, inclusiv pe site-ul său oficial:

Captură de ecran pentru secțiunea din josul paginii (footer), de pe site-ul oficial al lui Călin Georgescu. Textul din footer spune că Călin Georgescu ar fi un promotor al păcii, nu al războiului.

gavel mixed
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored