Dezvoltarea durabilă în primul rând înseamnă 2 lucruri: proprietate privată și libertate. Nici una, nici alta nu mai există astăzi în România.

Călin Georgescu · 21 iunie 2024 · sources:

1
context

Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024 care s-a calificat în turul 2, a acordat un interviu la postul național TVR 3, în iunie 2024. El a declarat în acest interviu că în România nu mai există astăzi nici proprietate privată, nici libertate.

Vezi declarația exactă începând cu minutul 09:00 al interviului de la TVR 3.

to verify
Verificăm dacă în România nu mai există astăzi: 1) proprietate privată și 2) libertate.
one answer
1

1) Câtă proprietate privată există astăzi în România?insert_link

La capitolul proprietăți de tipul locuințe:

  • conform Eurostat, în 2023 cele mai mari cote de proprietate din UE au fost observate în România - circa 95% din populație deținea în proprietate locuința folosită:

    Captură de ecran pentru un grafic Eurostat publicat în 2024, în cadrul articolului intitulat 'Housing in Europe – 2024 edition'. Graficul arată că România avea în 2023 cea mai mare cotă de proprietate din UE: 95,6% dintre români locuiau în case/apartamete pe care le dețineau și doar 4,4% dintre români locuiau cu chirie.

  • în UE în 2023, circa 69% din populație deținea în proprietate casa/apartamentul în care locuiau, iar restul de 31% din populație locuia cu chirie. România stătea deci mai bine decât media UE.

La capitolul proprietăți terenuri agricole, în septembrie 2024 existau în România 14.000 de operatori români înscriși în agricultura ecologică și aproape 700.000 de hectare, conform declarației unui director din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) citat de Agerpres. Vezi aici lista operatorilor români certificați în agricultură ecologică în 2023.

Afirmația lui Călin Georgescu, cum că nu mai există proprietate privată în România, este falsă.

2) Câtă libertate există astăzi în România?insert_link

Libertatea este de mai multe feluri: libertate economică, libertate de exprimare etc.

Conform FreedomHouse, România este considerată acum o țară liberă, cu un index al libertății globale de 83/100, din care:

  • drepturile politice sunt cotate la 35/40;
  • libertățile civile sunt cotate la 48/60.

Ca termen de comparație, conform FreedomHouse, Rusia este considerată acum o țară neliberă, cu un index al libertății globale de 13/100, din care:

  • drepturile politice sunt cotate la 4/40;
  • libertățile civile sunt cotate la 9/60.

La capitolul libertate economică, conform Heritage.org, în octombrie 2023 România era considerată o țară "moderat de liberă", în timp ce Rusia era considerată o țară "preponderent neliberă":

Captură de ecran pentru (o parte din) pagina de profil a României (actualizată în octombrie 2023), de pe site-ul heritage.org, secțiunea 'Index of Economic Freedom'.

Captură de ecran pentru (o parte din) pagina de profil a Rusiei (actualizată în octombrie 2023), de pe site-ul heritage.org, secțiunea 'Index of Economic Freedom'.

Afirmația lui Călin Georgescu, cum că nu mai există libertate în România astăzi, este falsă.

Concluzieinsert_link

Cu ambele puncte false, afirmația primește verdictul "falsă".

gavel false
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored