1) Câtă proprietate privată există astăzi în România?insert_link
La capitolul proprietăți de tipul locuințe:
-
conform Eurostat, în 2023 cele mai mari cote de proprietate din UE au fost observate în România - circa 95% din populație deținea în proprietate locuința folosită:
-
în UE în 2023, circa 69% din populație deținea în proprietate casa/apartamentul în care locuiau, iar restul de 31% din populație locuia cu chirie. România stătea deci mai bine decât media UE.
La capitolul proprietăți terenuri agricole, în septembrie 2024 existau în România 14.000 de operatori români înscriși în agricultura ecologică și aproape 700.000 de hectare, conform declarației unui director din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) citat de Agerpres. Vezi aici lista operatorilor români certificați în agricultură ecologică în 2023.
Afirmația lui Călin Georgescu, cum că nu mai există proprietate privată în România, este falsă.
2) Câtă libertate există astăzi în România?insert_link
Libertatea este de mai multe feluri: libertate economică, libertate de exprimare etc.
Conform FreedomHouse, România este considerată acum o țară liberă, cu un index al libertății globale de 83/100, din care:
- drepturile politice sunt cotate la 35/40;
- libertățile civile sunt cotate la 48/60.
Ca termen de comparație, conform FreedomHouse, Rusia este considerată acum o țară neliberă, cu un index al libertății globale de 13/100, din care:
- drepturile politice sunt cotate la 4/40;
- libertățile civile sunt cotate la 9/60.
La capitolul libertate economică, conform Heritage.org, în octombrie 2023 România era considerată o țară "moderat de liberă", în timp ce Rusia era considerată o țară "preponderent neliberă":
Afirmația lui Călin Georgescu, cum că nu mai există libertate în România astăzi, este falsă.
Cu ambele puncte false, afirmația primește verdictul "falsă".