Elena Lasconi s-a referit la incidentul cu drone rusești petrecut în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2024 (cel mai recent și notabil incident de acest fel, la data interviului). Evenimentul a fost relatat de multe ziare locale:
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a confirmat incidentul prin 2 comunicate de presă:
- unul emis pe 8 septembrie 2024, despre o dronă rusească care a zburat pe teritoriul României mai puțin de 2 ore, apoi a părăsit teritoriul nostru spre Ucraina;
- altul emis pe 9 septembrie, despre existența a 2 zone de impact (prăbușire a unor drone rusești), în proximitatea localităților Periprava și Caraorman.
MApN nu a menționat câți kilometri a parcurs în interiorul României drona care a zburat înapoi în Ucraina.
Activistul Radu Hossu este cel care a estimat distanța parcursă de drona rusească la circa 75 de km, pornind de la surse ucrainiene independente. El susține că drona rusească care a scăpat ar fi trecut granița în România dinspre Vylkove, ar fi zburat până deasupra lacului Razim și ar fi ieșit deasupra Mării Negre. Folosind Google Maps și informațiile de la Hossu, traseul reconstituit al dronei rusești ar fi similar cu acesta (traseu de peste 75 de km):
Nu pot confirma independent distanța de 75 de km menționată de Hossu. Dar dacă ne bazăm strict pe informațiile oficiale de la MApN, observăm că drona prăbușită în apropierea localității Caraorman se afla deja la circa 37 de km de granița româno-ucrainiană, conform Google Maps:
Dacă drona rusească prăbușită lângă Caraorman ar fi reușit să zboare înapoi în Ucraina, și dacă ea ar fi urmat un traseu similar dronei scăpate (intrarea dinspre Vylkove, ieșirea spre Marea Neagră), atunci ea ar fi parcurs cel puțin 55 de km pe teritoriul nostru, conform măsurătorilor de pe Google Maps:
Ipoteza că drona rusească scăpată a reușit să parcurgă cel puțin 75 de km pe teritoriul României este plauzibilă, dar nu putem demonstra că este 100% adevărată. Afirmația este "indecidabilă".
Am spart această afirmație în două mai mici, deoarece cele două puncte de demonstrat din afirmația inițială aveau verdicte imposibil de combinat într-un singur verdict (una e adevărată, alta e indecidabilă).